tisdag 17 maj 2011

Det är inte Guds fel, kyrie eleison


Vår värld håller på att falla samman. Vi ser i vårt samhälle hur unga människor gör uppror, förstör och vandaliserar, vuxna som misshandlar sina barn, män och kvinnor som hatar varandra, gamla som rånas och luras, människor som döende av cancer lider av smärta sina sista dagar på sjukhem och sjukhus. Många klandrar Gud för allt detta. Man säger: ”Varför låter han allt detta ske?” Men det var inte Gud som åt av frukten på kunskapens träd i Eden, det var inte Gud som bröt mot reglerna, det var människan som syndade mot Gud. Det var människan som förde in ondska och elakhet i världen. Och med synden och skulden följde allt lidande och all smärta.

Det är vi människor som ska klandras, inte Gud. Nu var inte de tio spetälska värre syndare än friska människor. Men vad vi alla, vi människor, är skyldiga till gemensamt, det drog in smärtan i världen och somliga drabbas mer än andra. Det tjänar inget till att knyta näven åt Gud åt allt elände vi människor dragit in i Guds fullkomliga värld.

Det är bättre att säga med de tio spetälska:

Jesus, Mästare, förbarma dig över oss!” (Lukas 17: 13)

Gud var nådig mot mig, Gud, ha medlidande med mig.  Det är en vacker bön. Det är att inte kräva, utan att lägga sig i Guds hand och lita på att Gud är en nådig Gud.

Herre, förbarma dig över oss”’, kyrie eleison.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar