tisdag 24 maj 2011

Har din lycka ett utgångsdatum ?


Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.” (Matt 6:19 – 21)

Texten lär oss att fråga oss själva vart vi har vårt hjärta egentligen. Är det här på jorden våra tankar finns eller är de riktade mot himlen? Är vi inriktade på det som förgår och försvinner eller är vi inriktad på det som består, det eviga?

Samla inte skatter på jorden, säger Kristus. "Men jag har inga stora egendomar", säger någon. Men det talar Kristus inte om. Han talar inte om vad vi har, utan om vad vi samlar. Han talar inte om hur stor eller liten skatt vi har, utan om vi samlar skatter.

Varför ska vi inte samla ihop skatter här på jorden? Det första svaret säger Kristus, att ingenting här är bestående.

 Allting här på jorden skingras för vinden eller riskerar att försvinna.

rost och mal förstör…tjuvar bryter sig in och stjäl.”

 Om allt vi har kärt finns här på jorden, så riskerar vår lycka att försvinna med allt som vi har kärt. Det var därför som en del aktieägare kastade sig ut genom fönstret, när aktiebörsen kraschade för ett antal år sen.

Man kan aldrig försäkra jordisk lycka. Allt som finns här har ett utgångsdatum.

Det finns dessutom ingen koppling mellan pengar och lycka. Det här är något som de flesta är överens om, men ändå glömmer man det så snabbt.

Någon har sagt:

Pengar kan köpa en säng, men inte sömn, böcker men inte vishet, mat men inte aptit, vackra kläder men inte skönhet, nöje men inte lycka, religion men inte frälsning, inresetillstånd till alla länder, men inte till himlen.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar