lördag 14 maj 2011

Släpp returbiljetten till ditt gamla liv !

Den sjuke svarade honom: "Herre, jag har ingen som leder mig ner i dammen när vattnet kommer i rörelse, och när jag själv försöker ta mig dit, hinner någon annan före mig." (Joh 15: 7)

Jesus sade till honom: "Stig upp, ta din bädd och gå!"  Genast blev mannen frisk och tog sin bädd och gick.” (Joh 15: 8, 9)

Jesus ger sig inte in i  en diskussion med mannen. "Stig upp, ta din bädd och gå!", och mannen blev frisk på en gång.

Jesus är Guds Son och hans Ord är mäktiga att skapa, att förändra, att upprätta, att rena och hela.

Samme Jesus dog på ett kors. På korset bar han våra synder. Och på tredje dagen gick han ur graven och han lever idag.

Samme Jesus är oss nära genom evangelium i Ord och sakrament. Han talar till oss och nyskapar oss. Det är därför vi ska vara ivriga att lyssna till Guds Ords predikan och ta emot Sakramentet, att lyssna på avlösningen i bikten.
Jesus säger till mannen:

Stig upp, ta din bädd och gå!" (v.8 )

Du ska ta med dig sängen. Om sängen ligger kvar här, så kan man alltid gå tillbaka. Men nu måste du lämna det här stället. Släpp, det!

Gud säger till oss också att gå vidare. Om det är någon särskild synd vi ångrat, fått förlåtelse för, och gått vidare, så ska vi inte gå tillbaka dit. Om du bekänt dina synder och tagit emot avlösningen så är de borta inför Gud. Om han inte drar upp dem inför dig, så ska du inte göra det heller.

Det finns människor som ständigt vänder tillbaka. Gud varnar för sådant. Vi läser i 2 Petr 2:21 – 22:

Ty när de har lärt känna vår Herre och Frälsare Jesus Kristus och undkommit världens smitta, men sedan åter blir snärjda och besegrade av den, då har det sista blivit värre för dem än det första. Det hade varit bättre om de aldrig hade lärt känna rättfärdighetens väg, än att lära känna den och vända sig bort från det heliga budskap som överlämnats till dem. Det har gått med dem som det så sant heter i ordspråket: En hund vänder om till sina spyor, och ett rentvättat svin vältrar sig i smutsen.”

Jesus säger till oss: Släpp det där. Du är förlåten. Låt oss fortsätta att vandra i förlåtelsen, i lydnaden och i rättfärdigheten.

Texten om mannen vid Betesdadammen har lärt oss att Gud vänder sig till människor som inte alltid förväntar sig honom, vi har lärt oss att inte leva med offermentalitet, vi har lärt oss att Jesus befriar och förlåter oss och vi har lärt oss att vi måste släppa greppet om sådant som drar oss tillbaka till vårt gamla liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar