tisdag 10 maj 2011

Också för dem som inte frågar efter honom


Johannes 15:1-9

Därefter inföll en av judarnas högtider, och Jesus gick upp till Jerusalem. Vid Fårporten i Jerusalem finns en damm som på hebreiska heter Betesda. Den har fem pelargångar, och i dem låg många sjuka, blinda, halta och lama. Där fanns en man som hade varit sjuk i trettioåtta år. Då Jesus såg honom ligga där och visste att mannen hade varit sjuk så länge, sade han till honom: "Vill du bli frisk?" Den sjuke svarade honom: "Herre, jag har ingen som leder mig ner i dammen när vattnet kommer i rörelse, och när jag själv försöker ta mig dit, hinner någon annan före mig." Jesus sade till honom: "Stig upp, ta din bädd och gå!" Genast blev mannen frisk och tog sin bädd och gick.

I dag ska vi göra ett besök vid Betesdadammen. När Jesus denna gång, far till Jerusalem så är det för att fira en av judarnas stora högtider. Vi vet inte vilken av dem. Man han for iväg från Kana i Galilleen för att delta.

Texten berättar att han denna gång gick in i staden via fårporten. Jerusalem var ju omgivet av långa stadsmurar, ungefär som vi kan se i Visby på Gotland, och genom muren gick man in genom olika portar, där man kunde få betala tull om man skulle sälja något.

Det var genom fårporten man förde de får som skulle offras i templet. Är det inte talande att Kristus Guds Son själv skulle träda in genom den porten, han som är Guds Lamm som tar bort världens synd på korset?

Via den här porten kom han till Betesdadammen som man än idag kan besöka i Jerusalem. Den hade fem pelargångar och den femte pelargången delade bassängen eller dammen på mitten. Runt dammen hade många sjuk, blinda, halta och lama. De var samlade på den här platsen därför att man trodde att man trodde att när vattnet rörde sig, så kunde man bli frisk.

Sådana platser dit folk åker för att de tror att de genom särskilt heligt vatten blir frisk finns än idag. Vi har en sådan källa i Lourdes i Frankrike.

Hit kommer Jesus. Genom fårens port hade han som är Guds Lamm gått och han kom nu till dammen Betesda som på arameiska betyder ”nådens hus”.

Men Jesus går inte runt till alla som fanns där och botar dem. Han går till en enda man. En man som varit sjuk i 38 år. En man som inte ber Jesus om hjälp och inte ens tycks veta vem Jesus är.

Är inte det ett fantastiskt budskap. Jesus är inte till bara för de religiösa. Jesus kommer inte bara till dem som söker honom. Han kommer också till dem som inte vet vem han är och inte förväntar sig något av honom.

Det finns kristna som tror att kyrkan ska bedriva sin verksamhet och bara vänta tills folk kommer till kyrkan. Men Jesus är inte bara till för dem som är intresserad av honom. Jesus är också till för dem som inte är intresserade av honom, dem som inte söker upp honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar