lördag 19 mars 2011

Vad är evangelium?

Vi kunde inte uppfylla Guds lag. Men Jesus Kristus Guds evige enfödde Son kom till vår värld för att vara lydig Guds lag och låta sin egen rättfärdighet inför Guds Lag tillräknas oss. Den skuld som vi äger tillräknas honom och den rättfärdighet som han äger tillräknas oss. Straffet för vår synd föll över honom så att vi i Kristus kunde stå skuldfria, frikända, förlåtna, rättfärdigförklarade.

Detta budskap är inte Lagen. Detta budskap är evangelium. Men hur hade detta budskap om Kristus skrivits in i korintiernas hjärtan genom Anden? Hur kom det till de? Hur blev det Kristusbrev?

Svaret är: genom evangelium. Genom att evangeliets ord predikades för dem.

Rom. 1:16 " evangelium...är en Guds kraft som frälser var och en som tror".

Guds Ande skrev in Kristus i Korintiernas hjärtan genom att evangelium predikades för dem. Paulus säger ju några verser tidigare till korintierna:

"Guds Son, Jesus Kristus...har blivit predikad av oss [bland er]" (1:17)

Paulus hade alltså gett korintierna budskapet och orden om Kristus, de ord som finns också i våra Bibel. Och detta budskap var inte som Moses gamla förbund med lagens bokstav som dödar.

Nej,

"Han har gjort oss dugliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv."

(2 Kor. 3:6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar