torsdag 3 mars 2011

Att leva i sitt dop


Den dagliga omvändelsen är att leva i sitt dop

Vart står det någonstans då? I Romarbrevets sjätte kapitel undervisar aposteln Paulus om dopet. Han skriver först i dåtid:

Vad skall vi nu säga? Skall vi fortsätta att synda för att nåden skall bli större? Nej, visst inte! Vi som har dött bort från synden, hur skulle vi kunna fortsätta att leva i den? Eller vet ni inte att vi alla som har blivit döpta till Kristus Jesus har blivit döpta till hans död? Vi är alltså genom dopet till döden begravda med honom, för att också vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet.” (Rom.6:1-4)

Här beskriver han hur dopet till Kristus tog udden av synden. Han skriver i dåtid. Det var något som skedde vid vårt dop. Låt oss nu gå till vers 8. Här ser vi att Paulus talar i nutid, i presens.

Har vi nu dött med Kristus, tror vi att vi också skall leva med honom. Vi vet att Kristus aldrig mer dör, sedan han blivit uppväckt från de döda. Döden har inte längre någon makt över honom. Ty hans död var en död från synden en gång för alla, men det liv han lever, det lever han för Gud. Så skall också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever för Gud i Kristus Jesus. Synden skall därför inte härska i er dödliga kropp, så att ni lyder dess begär. Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt rättfärdigheten. Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden.” (Rom. 6:8-14)

Genom dopet har synden förlorat udden. Kristus har vunnit segern över synden i den troendes liv. Men det är inte bara ett förflutet faktum. Detta skall vi ständigt aktualisera. Paulus säger:

Så skall också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever för Gud i Kristus Jesus.” (Rom.6:11)

Detta är att leva i sitt dop, detta är den dagliga omvändelsen. Att ständigt påminna sig om att synden blivit begravd med Kristus och att vi uppstått med Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar