söndag 27 mars 2011

Är du ett gott träd eller ett dåligt ?


Vi har hört om vad farliga ord är och vad välgörande ord kan vara. De kan vara som spjut och de kan vara lenande som balsam, som medicin för själen. Några få ord från dig och mig kan göra en tråkig dag till en glad dag för vår medmänniska.

Jakob tar upp detta i sitt brev:

Vi begår alla många fel. Om någon inte felar i sitt tal, är han en fullkomlig man som också kan tygla hela sin kropp.  När vi lägger betsel i munnen på en häst för att han skall lyda oss, styr vi också hela hans kropp. Se också på fartygen som är så stora och drivs av hårda vindar. Ändå styrs de dit rorsmannen vill med ett mycket litet roder.  Så är också tungan en liten lem men kan skryta över stora ting. Tänk på hur en liten eld kan antända en stor skog.  En sådan eld är tungan, en värld av ondska bland våra lemmar. Den smutsar ner hela vår kropp och sätter tillvarons hjul i brand och är själv antänd av Gehenna. Alla slags fyrfotadjur, fåglar, kräldjur och vattendjur låter sig tämjas och har blivit tämjda av människan. Men tungan kan ingen människa tämja, ostyrig och ond som den är och full av dödligt gift. Med den välsignar vi Herren och Fadern, och med den förbannar vi människorna, som är skapade till Guds avbild. Från samma mun kommer välsignelse och förbannelse. Så får det inte vara, mina bröder. Inte kan väl en källa från samma åder ge både sött och bittert vatten? Mina bröder, inte kan väl ett fikonträd bära oliver eller en vinstock fikon? Inte heller kan en salt källa ge sött vatten.” (Jak. 3:2 - 12)

Ja, vårt tal är allvarligare än vi tror. Det är frukten av ett dåligt eller gott träd.

När vi gått igenom allt detta, hur många av oss är det inte då som känt sig träffade? ”Men det där är ju jag! Är det verkligen så illa?” Och hur ska jag komma undan när Kristus säger:

för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag. Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas.”

Jag läste en reformert utläggning av Kristi Ord. Författaren sade: ”om du ska identifieras som en Kristi efterföljare, så måste du tala som en”, sen räknade han upp en hel massa råd, hur man gör för att förändra sitt tal. Hade han rätt?

Nej!! Vad är det Kristus säger i texten vi läste tidigare?

”Om ni förutsätter att trädet är bra, så är frukten bra, eller att trädet är dåligt, så är frukten dålig. Ty av frukten känner man trädet… Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.”(Matt 12:33)

Man blir alltså inte ett gott träd för att man hänger upp frukter på det. Är man ett dåligt träd så bär man dålig frukt, är man ett gott träd bär man dålig frukt. Det är trädet det hänger på. Du kan räkna med att frukten blir dålig om trädet är dåligt.

Nu kanske någon säger: ”Ja, men då är jag ett sådant där dåligt träd. Jag är nog ingen kristen, för jag ser så lite goda frukter i mitt liv.”

Ja, vi är alla dåliga träd. Vi har alla syndat. Det är precis vad Jakob sade om någon missat det: ” Vi begår alla många fel…. Men tungan kan ingen människa tämja, ostyrig och ond som den är och full av dödligt gift. Med den välsignar vi Herren och Fadern, och med den förbannar vi människorna, som är skapade till Guds avbild.”

Så eländigt är det hos dig och mig. Alla syndar vi i talet. Ja, men vad ska vi göra då? Gud vare tack, så finns det en lösning på problemet. Gud planterade ett friskt träd i mänskligheten. Han hette Jesus Kristus. Vi läser hos Jesaja:

Se, Herren, HERREN Sebaot skall hugga av den lummiga kronan med våldsam kraft. De resliga stammarna skall fällas, de höga träden störta ner. Han skall fälla snårskogen med järn, och Libanon skall falla för den Mäktige.  Men ett skott skall skjuta upp ur Isais avhuggna stam, en telning från hans rötter skall bära frukt.” (Jes. 10,33 - JES 11:1)

”På den dagen skall HERRENS telning bli till härlighet och ära och landets frukt till stolthet och prydnad för den räddade skaran av Israel.” (Jes. 4: 2)

Det finns förlåtelse för synd i talet därför att Kristus levde det fullkomliga liv vi misslyckade med att leva, i vårt ställe. Skriften säger:

Han hade inte begått någon synd, och svek fanns inte i hans mun. ” (1Petr 2: 22)

Kristus var det goda träd vi misslyckades med att vara och han dog den död vi förtjänade och straffades i vårt ställe, för att vi skulle vara rättfärdiga inför Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar