måndag 21 mars 2011

Vad är det du säger?



Om ni förutsätter att trädet är bra, så är frukten bra, eller att trädet är dåligt, så är frukten dålig. Ty av frukten känner man trädet. Huggormsyngel, hur skulle ni som är onda kunna tala något gott? Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen. En god människa tar ur sitt goda förråd fram det som är gott, och en ond människa tar ur sitt onda förråd fram det som är ont. Men jag säger er att för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag. Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas." (Matteus 12: 33-37)

Hur pratar vi egentligen? Tänker vi på vad vi säger? Är det viktigt vad vi säger? Spelar det roll för andra? Ibland när vi pladdrar på för mycket, så kanske vi säger: ”Äsch! Jag pratar bara! Bry dig inte om allt dumt jag säger.”

Vi ska tala i några bloggar om hur vi pratar. Kristus säger idag:

Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.”

Han säger t.o.m. ”jag säger er att för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag. Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas.”

Det måste väl ändå betyda att vad vi säger är mycket viktigt.

Kristus säger faktiskt att vad vi säger avslöjar vem vi är:

 ”Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen. En god människa tar ur sitt goda förråd fram det som är gott, och en ond människa tar ur sitt onda förråd fram det som är ont.”

Han säger: ” av frukten känner man trädet.” Om man ser ett träd med äpplen på, så vet man att det är ett äppelträd, om man ser ett träd med körsbär på, så vet man att det är ett körsbärsträd.

Talet identifierar oss. Om man talar skvaller är man en skvallrare, om man ljuger är man en lögnare, om man klagar mycket, så är man kanske en negativist osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar