söndag 20 mars 2011

Evangeliet först

Vår främsta uppgift är inte att ge människor lagen, utan evangelium. Lagen har sin uppgift. Men Lagen kan aldrig göra någon levande. det kan bara Anden genom evangeliets budskap om Kristus.

När vi säger att Andens ämbete genom evangelium är vår främsta uppgift så får vi inte förakta Lagens ämbete. Det var också en gåva från Gud med en särskild funktion. Det hade sin uppgift, men den härligaste uppgiften är, menar Paulus, inte att avslöja synd, som Lagen gör, utan att uppenbara syndernas förlåtelse genom Jesus Kristus, något som bara Anden kan göra genom sitt Ord.

"Redan dödens ämbete, som med bokstäver var inristat på stenar, framträdde i sådan härlighet att Israels barn inte kunde se på Moses ansikte för dess strålglans, fast den glansen bleknade. Hur mycket större härlighet skall då inte Andens ämbete ha?  Om redan fördömelsens ämbete trädde fram i härlighet, hur mycket mer överflödar då inte rättfärdighetens ämbete av härlighet.  Ja, det härliga är i detta fall utan härlighet på grund av den överväldigande härligheten.  Ty om det som bleknade framträdde i härlighet, så framträder det som består i ännu större härlighet." (2 Kor. 3:7-11)

Alltför mycken förkunnelse stannar vid en sorts moralförkunnelse. Man fastnar vid att tala om vad man skall göra och inte göra. Det är viktigt. Men det är inte det viktigaste. Dödens ämbete, bokstavens ämbete eller lagens ämbete är inte att visa oss hur vi skall bli frälsta, utan varför vi måste bli frälsta. Vi måste bli frälsta därför att vi är syndare som lagens bokstav visar oss.

Men när vi sett det får vi gå ett steg vidare. Andens ämbete är att göra oss till Kristusbrev; det är att skriva in Kristus i våra hjärtan, att visa för oss att Kristus är vår Frälsare. När vi förkunnar att Kristus är korsfäst för världens synd, då verkar Anden på våra hjärtan. Då förvandlar Anden budskapet: "Kristus är Guds Lamm som tar bort världens synd" till hjärtats bekännelse som säger: "Kristus har tagit bort mina synder, han har förlåtit mig allt och av nåd, helt oförtjänt får jag vara hans barn och lita på evangeliets Ord."

Amen

Låt oss bedja:
O Herre Gud.  Du som gett oss din heliga Lag, som avslöjar oss som syndare och ditt heliga evangelium som uppenbarar Kristus för våra hjärtan som vår dyre Frälsare, uppväck genom Lagens Ord en ånger över våra synder och upptänd i oss den tro som bevarar oss i Kristus Jesus hela vägen från denna jämmerdal till gemenskapen med dig i himmelen. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar