fredag 5 april 2013

Varför ängeln tog bort stenen



Översteprästerna, de skriftlärda och de äldste sade om Jesus när han hängde på korset:

"Andra har han hjälpt. Sig själv kan han inte hjälpa. Han är Israels konung. Han må nu stiga ner från korset, så skall vi tro på honom.” (Matt. 27: 42)

De trodde att de besegrat honom slutgiltigt.

När nu ängeln lugnt sitter på stenen och soldaterna ligger som döda runt graven, så ser man tydligt vem som egentligen är segrare.

Nu ska vi inte tro att soldaterna bara svimmade av som om
de fick en smäll i huvudet och sen inte minns någonting. De var helt medvetna om vad de varit med om och kom också ihåg det efteråt. Matteus berättar att soldaterna faktiskt gick och talade om för översteprästerna vad som hänt (Matt 28: 11-15). Kanske är det från soldaterna själva som Matteus fått sin berättelse.

Varför rullar då ängeln bort gravstenen? Ja, inga fysiska hinder kunde stoppa Kristus som är sann Gud och sann människa i en person. En låst dörr kunde inte hindra honom från att gå in i rum (Matt 20: 26), därför kunde en sten inte heller hindra honom. Texten inleds med att kvinnorna hade för avsikt att besöka graven, sedan berättas om hur ängeln tar bort stenen. De hade oroat sig för hur de skulle få bort den stora stenen (Mark. 16: 3) och det visste Gud. Det var alltså för deras skull han tar bort stenen. För att de skulle se att Kristus inte fanns där.

Kristus kunde gå genom graven, som den uppståndne, och Kristus kan på samma sätt vara närvarande med sin sanna kropp och sitt sanna blod vid vår nattvard. Kristus är den evige och allsmäktige Guden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar