tisdag 2 april 2013

När en ängel orsakade jordbävning


Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, gick Maria från Magdala och den andra Maria för att besöka graven. Och se, då blev det en stor jordbävning, ty en Herrens ängel steg ner från himlen. Han gick fram och rullade bort stenen och satte sig på den. Hans utseende var som blixten, och hans kläder var vita som snö. Vakterna skakade av skräck för honom och blev som döda. Ängeln sade till kvinnorna: "Var inte förskräckta! Jag vet att ni söker Jesus, den korsfäste. Han är inte här. Han har uppstått, så som han har sagt. Kom och se platsen där han låg! Och gå genast och säg till hans lärjungar att han har uppstått från de döda. Och se, han går före er till Galileen. Där kommer ni att få se honom. Jag har nu sagt det till er." De skyndade sig då bort från graven, under fruktan och i stor glädje, och sprang för att tala om det för hans lärjungar.” (Matteus 28: 1-8)

Det blev en stor jordbävning, säger texten. Jordbävningar sker då och då. De har lite olika förklaringar. Ibland säger geologerna att de beror på att kontinentalplattorna rör på sig. Ja, det händer ibland. Det blir också jordbävningar av andra skäl. Man kan mäta med en seismograf om Nordkorea eller Pakistan sprängt en atombomb, då skakar jorden en del.


I Matteus 28 skakar jorden av ett helt annat skäl. 

[det] ”blev det en stor jordbävning, ty en Herrens ängel steg ner från himlen.”

Kanske känns det lite främmande att få en ängel beskriven på det sättet. Vår kultur har ju ”tämjt” änglarna, till små söta äppelkindade amoriner på bomullsmjuka moln.

 Men Bibelns änglar, verklighetens änglar är mäktiga varelser, och låt mig tillägga, änglarna i Bibeln har i allmänhet inte vingar.

Det är en Herrens ängel som tröstade slavinnan Hagar när hon flydde från Sara (1 Mos 16: 7 – 14), det är en ängel som stoppar Abraham från att döda sin son Isak (1 Mos 22: 10ff),  det är en änglar som lovsjunger Kristus vid hans födelse, samma änglasång som prästen än idag sjunger eller läser i högmässan: ”ära vare Gud i höjden”,  men det är också en ängel som står med ett draget svärd framför Bileam och stoppar honom (4 Mos 22), det är en ängel som dödar 70 000 personer i Israel för att kung David var olydig mot Gud (1 Krön 21) och det är änglar som på den yttersta domen uppenbarar sig med Kristus i flammande eld.

Därför reagerar man lite olika på änglar beroende på vem man är. Eftersom Guds ängar inte syndat, är de en avglans av hans natur. De är en tröst för de som älskar Gud men Guds fiender bävar inför änglarnas närvaro.

Ja, själva marken bävar inför änglarnas närvaro, precis som berget Sinai bävade när Moses mottog lagens tavlor av Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar