lördag 29 december 2012

Smarta människor?


Jesus bad "du himlens och jordens Herre…har dolt detta för de visa och  kloka och uppenbarat det för de små .(Matt 11: 25)

Tänk en sån kontrast här. Å ena sidan har vi himlens och jordens Herre, den Gud som har sammanvävt galaxer och atomer, som skapat hela detta myller av liv, som bestämt hur  ljuset skulle lysa och hur alla hav skulle se ut. 

Å andra sidan har vi  vissa människor som tror sig vara visa och kloka. Ja, människor  som är så visa och kloka att de är för smarta för ett budskap från  Gud, himmelens och jordens Herre! Är det inte lite ironi som  Kristus uttrycker här?

Det låter lite som Guds tal till Job:

"Var fanns du när jag lade jordens rund? Svara om du har så  stort förstånd...Har du, sedan dina dagar grydde befallt dagen  att gry...Har du stigit ner till havets källor och vandrat på djupets  botten. Har dödens portar uppenbarats för dig, har du sett  dödsskuggans portar?..  Kan du binda ihop sjustjärnornas knippe eller lossa Orions band? Kan du på rätt tid föra fram himlens tecken och leda björninnan och hennes ungar? Förstår du himlens lagar? Ordnar  du dess välde över jorden? Kan du höja din röst till molnen och  få vattenflöden att övertäcka dig? Kan du befalla blixtarna så att de går ut och säger till dig: 'Här är vi' (Job .38:4 ,12,16,17,31,32,35)

Helt medvetet sätter Jesus himmelens och jordens Herre bredvid denna världens visa och kloka människor. Och vi förstår alla att mycket av det som kallas vishet hos människor i själva  verket är den djupaste dårskapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar