söndag 1 juli 2012

Vem ska tjäna vem?



Om någon av er har en tjänare som plöjer eller vaktar boskap, säger han då till honom, när han kommer hem från marken: Kom genast och ät. Säger han inte i stället: Laga nu till vad jag skall äta och fäst upp dina kläder och passa upp mig medan jag äter och dricker. Sedan får du själv äta och dricka. Inte tackar han tjänaren, för att denne gjorde det han var tillsagd att göra? Så skall också ni säga, när ni har gjort allt som krävs av er: Nu är vi tjänare utan uppgifter. Vi har bara gjort det vi var skyldiga att göra."(Lukas 17: 7-10)

Man brukar säga att modernismen föddes i början på 1800-talet. Då uppstod tanken att människan har en fördold sida, med en massa möjligheter som man som individ hade till uppgift att utveckla. Från 1700-talet hade vi redan romantikens tankar om att genialitet och originalitet fanns nerlagt hos individer. Charles Dickens odygdige pojke Oliver Twist blir en fin pojke till slut, för att han hade goda gener. Trots att han var uppvuxen i slummen, så hade han goda föräldrar att brås på. 

1970  framför psykologen Abraham H Maslow med sin behovstrappa tanken att när människan tillfredställt sina grundläggande behov som hunger och törst, värme, sömn, sex, vänskap osv.  så hade hon förutsättningarna att utvecklas vidare och så småningom förverkliga sig själv. När behoven är tillfredställda så slipper man beroendet av omgivningen och kan inrikta sina krafter på att som en fri individ nå sina egna ideal. Målet är att bli den fulländade människan.

 Ett rekryteringsföretag berättar att det som kännetecknar 80-talisterna är de har en vilja att förverkliga sig själv och göra skillnad. De är, säger man: ”individualister som är ivriga att komma framåt och inte har så bråttom att bli vuxna.”

Det här är inget nytt för oss. Ständigt möter vi i TV, radio och tidningar olika coachers idéer om att vikten av att vi tänker på oss själva, blir självständiga och förverkligar oss själva. ”Vad är det du själv vill egentligen?”.

Det är inte så underligt att sådana tankar på olika sätt kan smyga sig in i kyrkan. Man behöver bara slå på God Channel eller kanal 10 för att höra budskap om att Kyrkans hälsa och effektivitet värderas efter i vilken mån den möter just dina personliga behov.

Jesus sätter fokus på något helt annat, när han beskriver den kristne som en tjänare som bara tänker på att tjäna sin Herre och göra hans vilja.

Gud är inte vår tjänare, vi är hans tjänare. Han är inte till för att tjäna oss, vi är skapade av honom och vår uppgift är att med våra liv ära och tjäna honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar