fredag 27 juli 2012

Irriterande människor


Ibland kanske vi blir frustrerade av att det finns så många irriterande människor runt omkring oss, människor vi retar oss på. 

Kanske tycker vi att det finns irriterande människor i vår kyrka och församling också. Men tänk att Kristus kom till vår värld för att dö också för irriterande människor. Och jämfört med Kristi helighet och kärlek måste vi väl medge att vi är ganska besvärliga och irriterande människor också

Det fantastiska är att Kristus älskar besvärliga människor så mycket att han valde ut tolv stycken sådana som sina apostlar. Han valde den penninggirige Judas , som klagade på hur andra använde sina pengar, han skulle till sist förråda sin Mästare för några silvermynt. Sen har vi den impulsive Petrus som pratade först och tänkte sen. Vi har de arroganta bröderna Johannes och Jakob som till och med engagerade sin mamma för att tigga till sig de främsta platserna i Guds rike.  Eller empiristen Thomas som inte vill tro, utan att erfara först. Alla dessa hade ganska svårt att förstå allt det Jesus sade, och gjorde en del utspel som inte uppskattades.

Dessa tolv valde han som sina närmaste vänner. Det är klart han inte nöjde sig med deras kantigheter, utan filade på dem under de tre åren och de fyrtio dagarna efter sin uppståndelse, Men han gjorde det inte lätt för sig. Han plockade inte lärjungarna från en rabbinskola, utan valde ut hårdföra fiskare och publikaner.

Kanske är det ett gott mått på en Kristus-lik kyrka, att, förutom att Guds Ord förkunnas rent och klart, att många besvärliga människor också får plats där.

Grunden för att församlingen kan innesluta irriterande människor, som dig och mig, är vad aposteln säger i Kolosserbrevet 3: 13 

"Ha fördrag med varandra och förlåt varandra, om någon har något att förebrå en annan. Såsom Herren har förlåtit er skall ni förlåta varandra."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar