onsdag 25 juli 2012

Aslan - Kristus


Kanske några av oss har sett filmerna om Narnia som gått på bio , eller läst böckerna.

CS Lewis skrev de sju böckerna om Narnia på 1950-talet och 2005 filmatiserade man den första delen av berättelsen för Walt Disney och 2008 samt 2010 kom ytterligare två delar.

 Den första filmen "Berättelsen om Narnia: häxan och lejonet" handlar om de fyra barnen som får bo hos professorn i hans hus och som hittar en annan värld genom en garderobsdörr befolkad av dvärgar, fauner och talande djur av olika sorter. Historien är lång, men intressant blir det när man får lära känna lejonet Aslan.   

Herr Bäver säger om lejonet Aslan: ”Han är Kungen. Herren över hela skogen och son till den store Kejsaren bortom Havet. Om någon kan stå inför honom utan att knäna skakar så är han antingen modig eller bara dum.” 

 Men vi får veta att lejonet Aslan är en god varelse. I berättelsen så frestas pojken Edmund att förråda sina syskon av häxan. Hon kräver också att Edmund dödas på ett altare för sitt brott. Aslan påminer då häxan att det finns en annan gammal lag, som säger att någon kan offra sig i en annan persons ställe. 

Alsan erbjuder sig själv att bli det offret. Han låter sig bindas av häxans undersåtar och förs bort för att dödas i Edmunds ställe, som hans ställföreträdare. 

Det finns flera likheter med Filipperbrevet 2: 6-10.

 För det första är Aslan oskyldig. Kristus var oskyldig.

 För det andra var Edmund skyldig. Vi är som människor skyldiga att dö en evig död för våra synder. 

För det tredje erbjuder sig Aslan att frivilligt ta Edmunds straff. Kristus tog vårt straff i vårt ställe när han dog på korset. Ingen kunde besegra Aslan, han var för mäktig, men han låter sig frivilligt föras bort. På samma sätt blev Kristus frivilligt människa. Ingen kunde tvinga honom att dö, det var ju han som skapat livet. Han lät sig dödas. Han lät sig bindas. Han hade all makt i universum, men avstod frivilligt från att bruka sina gudomliga egenskaper för att vi skulle gå fria.

Det är på den grundvalen vi äger förlåtelse hos Gud. Kristus har med sin död utplånat all vår skuld.

http://www.youtube.com/watch?v=-aTa-Xt-L2U&feature=related

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar