söndag 15 juli 2012

Var bor du?


"När han såg Jesus komma sade han: "Se Guds lamm!" De båda lärjungarna hörde vad han sade och följde Jesus. Jesus vände sig om, och när han såg att de följde honom, frågade han dem vad de ville. De svarade: "Rabbi" - det betyder lärare - "var bor du?" Han sade till dem: "Kom och se!" Då gick de med honom och såg var han bodde och stannade hos honom den dagen. Det var omkring tionde timmen. " (Joh 1:36 - 39)

Nu hade Döparen redan talat om för sina lärjungar att Kristus är Guds Son (v. 34), ändå är de försiktiga i sina föreställningar och inleder sin dialog med honom genom att artigt hälsa honom: ”Rabbi”, ett ord för lärare.

Men när han frågar vad de vill, så ger de ett svar som kanske kan verka underligt: ”Var bor du?”

Men det är kanske den respekt och ödmjukhet de visar. De vill veta mer om honom, men de vill inte bjuda in sig, inte tro sig kunna göra anspråk på att få ett samtal med honom, som deras förra lärare sade sig inte var värdig att knyta upp sandalremmarna på.

”Var bor du?”, det är kanske ungefär ett sånt där tafatt yttrande som när barn kommer hem till en främling och får syn på ett fat med kakor och frågar: ”Vart har du fått tag i de där kakorna?”, när den verkliga frågan egentligen är: ”Kan jag få smaka en kaka?”

Genom att säga: Var bor du?, så ger de Jesus chansen att ta initiativ till att bjuda dem hem på ett samtal.

Han sade till dem: "Kom och se!" Då gick de med honom och såg var han bodde och stannade hos honom den dagen.

Det var verkligen en lyckträff. De fick möjlighet att samtala med Jesus en hel dag. Och av textens fortsättning så förstår vi att de fick svar på sina frågor, blev övertygade Jesu lärjungar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar