tisdag 10 juli 2012

Vi tjänar inte för att bli värdiga

När vi förlorat blicken på vad Jesus har gjort och istället ser på vad vi gör, och hur vi är, så smyger lätt tanken in att Gud borde vara tacksam för vad vi gör, vi borde vara stolt för vår tjänst inför honom. Men då har vi kommit bort från detta att vi redan fått allting, av nåd.
Skriften säger:
Kan en människa vara till nytta för Gud, kan en förståndig vara till gagn för honom?” (Job. 22: 2)
Detta är ju oerhört hårt att höra för nutidsmänniskan som lärt sig att hon är så betydelsefull. Sanningen är att Gud för sin egen skull egentligen inte behöver oss. Han kan få sin vilja utförd helt utan oss. Gud belönar de goda gärningar vi gör, men vi måste till och med få förlåtelse för de goda gärningar vi gör, eftersom allt vi gör är behäftat med synd. ”alla våra rättfärdiga gärningar är som en smutsig klädsel.” (Jes 64:5) säger profeten Jesaja.
Vi tjänar inte för att vi gör oss värdiga inför Gud genom våra handlingar, utan för att Gud i Kristus älskat oss först, för att det är Guds vilja.
Vi läser:
Om någon av er har en tjänare som plöjer eller vaktar boskap, säger han då till honom, när han kommer hem från marken: Kom genast och ät. Säger han inte i stället: Laga nu till vad jag skall äta och fäst upp dina kläder och passa upp mig medan jag äter och dricker. Sedan får du själv äta och dricka. Inte tackar han tjänaren, för att denne gjorde det han var tillsagd att göra? Så skall också ni säga, när ni har gjort allt som krävs av er: Nu är vi tjänare utan uppgifter. Vi har bara gjort det vi var skyldiga att göra." (Luk. 17:7 - 10)
Här ser vi hur den bibliska tjänsten ser ut. Den bottnar i frälsningen är av nåd. Vi tjänar inför för att få, utan för att vi har fått. Genom Jesus har vi redan syndernas förlåtelse, evigt liv och evig salighet. Vi tjänar inte för vår egen skull, som en njutningsmänniska, utan för att vi är Guds tjänare. Vi tjänar inte när det passar oss, som en volontär, utan alltid och med villigt hjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar