onsdag 16 november 2011

Lystring !



Har du hört? Lyssna på detta! Lystring.

Hur mycket information sköljer det inte genom våra öron varje dag. I morse informerade kanske någon oss att det var dags att gå upp. Vi pratade och lyssnade vid frukostbordet. Sen slog vi kanske på radion och hörde nyheterna.

Vissa saker kan vara gott att höra, att höra av vår familj att vi är älskade, vissa saker kan man undvara att höra:  elaka ord och svordomar. Vissa saker kan vara nyttiga att höra: nyheterna på radion, information på jobbet eller i skolan, vissa är totalt onyttiga att höra: skaller och förtal.

Att tala till andra är ett sätt att förmedla information, tankar och känslor. Att höra är ett sätt att ta del av detta. Det vi hör kommer in genom öronen och analyseras av hjärnan. Men inte allt vi hör, lyssnar vi på. Att ta emot och analysera allt vi hör och upplever skulle hjärnan inte orka med. Därför har vi fått ett unikt redskap för att sortera bland alla ljud. Vi lyssnar inte aktivt till allt vi hör, allt surr på bussen, alla ord på radion, alla kompisar i klassrummet. Hjärnan har lärt sig att sortera ut information vi är intresserade av och sortera bort sånt vi tycker är onödigt eller tråkigt.

Men det kan finnas sådant som vi kanske är tycker är tråkigt att höra, men som är nyttigt att höra , t.ex. skolundervisning eller väderleksnyheter, därför får vi ibland skärpa oss så att vi hör sådant man behöver höra, även om vi är trötta eller distraherade.

De som bodde i New Orleans och hörde på nyheterna om stormen Katarina innan den kom, behövde ju lyssna på hur de skulle sätta sig i säkerhet eller utrymma staden. Det vore ju ganska dumt av dem att säga: ”Nej, jag lyssnar inte på nyheterna för att det är tråkigt”.

Eller om tipstjänst ringer och ska meddela att du vunnit en miljon, då vore det ju dumdristigt att lägga på luren därför att telefonisten pratade så släpigt.

Genom att lyssna kan vi lära oss många viktiga saker. Tänk om Gud inte valt att tala till människan. Visst, hon skulle ändå förstå att Gud finns, genom skapelsens skönhet och komplexitet, genom sitt eget samvete. Men det skulle bli en diffus gudsbild.  Vi skulle inte förstå hur han är, i sin kärlek och nåd.

Vi får vara evigt tacksamma för att Gud valde att göra sig känd för människan när han talade till profeterna, apostlarna och evangelisterna. Och att Gud sände dessa att i sin tur tala Guds Ord till oss genom Bibeln. Ja, Gud sände till och med sin egen evige Son att tala Guds ord till oss.

”’Jesus sade: Hör, du som har öron att höra med!’ Och han sade: ’Ge akt på vad ni hör! Med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er, och ännu mer skall ni få. Ty den som har skall få, och den som inte har, från honom skall tas också det han har.’"(Markus 4: 23-25)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar