måndag 28 november 2011

Kristendomen förkunnar ingen brödkung


När Kristus gjorde ett av sin brödunder så drog Han hela folkets uppmärksamhet till sig. Men det var inte en uppmärksamhet skapad av Hans livgivande Ord. Johannes skriver. "Jesus förstod att de tänkte komma för att med våld göra honom till kung, drog han sig undan upp till berget, helt ensam."(Joh.6:15)

Folket var inte intresserad av Honom som Frälsaren, utan som en jordisk kung, en som kunde göra märkliga tecken och under och kanske leda ett uppror mot den romerska ockupationsmakten.

När folket till slut får tag på Honom och kräver att Han skall göra ett nytt brödunder, så får  de svaret:
  
"Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv.'
 Då sade de till honom: "Herre, ge oss alltid det brödet!" Jesus svarade. 
 "Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta."(Joh.6:33-35)

Vad människor i allmänhet vill ha är något att fylla sina bukar med, man vill ha makt, ära och rikedom. Men Kristus är inte en kung i den bemärkelsen. Han är en kung som skänker evigt liv, Han är den som släcker den andliga hunger och törst som kommer av synden och skulden.

Mänskliga kungar, regeringsmän och politiker vill ha PR, uppmärksamhet och valpropaganda. Kristus är den himmelske kungen som kom till vår värld, såsom Gud i en enkel  judisk mans skepnad, Han är den som idag ständigt kommer till oss i ödmjukhet och stillhet, genom Ordet och sakramenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar