lördag 27 augusti 2011

Människan Jesus



Det är viktigt att stryka under att Jesus är Guds Son, men det är lika viktigt att stryka under att han samtidigt är sann människa. Därför säger Johannes:

"Det är han som kom genom vatten och blod, Jesus Kristus, inte bara genom vattnet, utan genom vattnet och blodet" (1 Joh 2: 6)

Evangelium är: Gud kom till oss. Vi kom inte till honom, därför kom han till oss, ja blev ett med oss genom att bli människa.

Under de första århundradena fanns det människor, de s.k. gnostikerna, som ville göra Jesus till ett sorts andeväsen (doketismen), en gudomlig varelse som bara såg ut som en människa men i själva verket var bara andlig och gudomlig.

Men för att frälsa människan måste Gud vara människa, helt och fullt. För att lyda den lag som bara gäller människor måste Guds Son också ha en människonatur och för att kunna dö på ett kors måste Guds Son vara människa. Hur tydligt Jesus var människa ser vi av evangelierna som berättar att när soldaterna stack in ett spjut i hans bröst så kom vatten och blod fram. Gudamänniskan Kristus dog verkligen och Gudamänniskan Kristus uppstod verkligen på den tredje dagen. Därför säger Johannes idag:

"Det är han som kom genom vatten och blod, Jesus Kristus, inte bara genom vattnet, utan genom vattnet och blodet." (1 Joh. 2: 6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar