tisdag 23 augusti 2011

Är du en förlorare ?


"Ty allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro. Vem kan besegra världen utom den som tror att Jesus är Guds Son? " (1 Joh 2:4)

I världen kan kristna ibland betraktas som förlorare, de har ju avsagt sig allt roligt, säger man. Men Bibeln säger att det är precis tvärtom. Världen och allt vad den innehåller, världen som är fallen i synd och elände, som trasas sönder av krig, som splittras av orättvisor, som lever i en inåtvänd egoism och självupptagenhet, den går under. 

Adam drog med sig mänskligheten i det fallet när han bröt mot Guds första lag. Och alltsedan den dagen föds vi som förlorare in i en förlorad värld. Och i evigheten skulle vi alla gått förlorade - om inte Kristus hade kommit. Men Kristus Kom och Han segrade.

Innebär det att vara kristen att man är bättre än alla andra, att vi är bättre än världen ? Nej knappast: Vi är också födda in i världen. Alla vi människor har med oss världen synden, ondskan olydnaden och döden inom oss.

 "allt som är fött av Gud besegrar världen", därför att  Kristus segrat för oss. Kristus säger i  Johannesevangeliet :

"I världen får ni lida, men var vid gott mod: Jag har övervunnit världen." (Joh. 16:33)

Vi kan ju uppleva oss som förlorare när  vi skådar döden i vitögat. Ingen av oss vill ju dö, men de flesta av oss har upplevt en begravning och känt smärtan över
någon anhörig som dött. Vi känner också hur vi själva  ständigt misslyckas. Vi lever inte alltid som vi önskar, vi misslyckas med att älska och vi misslyckas med att lyda.

Men Gud vare tack att Kristus inte misslyckades. Han levde det fullkomliga liv som vi borde ha levt. Och Bibeln säger att hans lydnad får  tillräknas oss:

 "Jag har övervunnit världen" säger Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar