söndag 28 augusti 2011

Anden, vattnet och blodet vittnar för våra hjärtan om Jesu seger


Gudamänniskans död ser den blinda världen som en förlust, men Guds barn ser i densamma den verkliga segern. Kristus dog för att du och jag inte skulle gå förlorade i den eviga döden.

Orden: "jag har övervunnit världen" uttalar Kristus bara några dagar innan korset och segern fullbordar han just genom sitt kors. Skriften säger:

"Du död, var är din seger? Du död, var är din udd? Dödens udd är synden, och syndens makt kommer av lagen. Men Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus." (1Kor.15:55 - 57)

Att tro på Kristus, att förtrösta på hans försoning, är att stå med Segraren som segrare. Synden och skulden kanske plågar oss i den här världen, men segern har Kristus redan vunnit och den är vi delaktiga av. Den skuld som redan är betald, den synd som redan sonats skiljer oss inte från Gud - genom tron på Kristus vilar vi hans förlåtelse - i hans seger.

Men eftersom vi ofta ser mer nederlag, mer förluster än segrar hos oss själva så har Gud gett oss sin Ande. Johannes förklarar:

"Vem kan besegra världen utom den som tror att Jesus är Guds Son? Det är han som kom genom vatten och blod, Jesus Kristus, inte bara genom vattnet, utan genom vattnet och blodet. Och det är Anden som vittnar, eftersom Anden är sanningen." (1 Joh. 2: 5,6)

Anden vittnar för oss genom Ordet om Kristus. Genom Ande som utgår av Fadern och Sonen får vi vittnesbördet om vem Kristus är och vad Han gjort. Anden talar till oss när vi läser och hör Ordet och Anden upptänder tron i våra hjärtan så att vår ande kan vittna med Guds Ande att vi är hans barn (Rom. 8:16).

Men för vår svaghets skull har Kristus också gett oss andra vittnesbörd. Han har gett oss vattnet och blodet. Genom dopet och nattvarden vittnar Gud också för oss. Låt oss därför ta emot och glädja oss åt det glada budskapet om Jesu Kristi seger för oss som Gud räcker till oss genom evangelium i Ord och sakrament. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar