lördag 20 augusti 2011

Kristus har gett makten att förlåta synd till Kyrkan


Jesus såg deras tankar och sade: "Varför tänker ni så ont i era hjärtan? Vilket är lättast att säga: Dina synder är förlåtna, eller att säga: Stig upp och gå? Men ni skall veta att Människosonen har makt här på jorden att förlåta synder." Sedan sade han till den lame: "Stig upp, ta din bädd och gå hem!" Då steg mannen upp och gick hem.” (Matteus 9:4 - 7)

Jesus som sann Gud och sann människa hade makten både att göra den lame frisk och att förlåta synder.

Denna makt att förlåta synder har Kristus gett till sin Kyrka. Kyrkan har fått himmelrikets nycklar med vilka hon låser och öppnar himmelens dörr för människor, genom sina kallade tjänare.

Men när vi gör det, så är det inte vi som agerar, utan Kristus som agerar genom oss.

Varje gång vi döper en människa, låses himmelriket upp för den människan. Varje gång en människa tror evangelium, tror på Kristus, så öppnas Guds rike för den människan.

Varje gång vi tror att Kristi kropp och blod är utgiven och utgjuten för oss, när vi firar nattvarden, så öppnas himlens dörr för oss, precis som vi sjunger i nattvardspsalmen: ”Se öppen står nu himlens pärleport, kring Guds och Lammets tron”.

När prästen i skriftermålet, bikten och avlösningen frågar:

Tror du att min förlåtelse är Guds förlåtelse”, så är det inte för att människor kan förlåta synd, utan för att Kristus sagt i Joh. 20: 23 till sina lärjungar:

Om ni förlåter någon hans synder så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder så är han bunden." 

Och i Matteus 18:

Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i himlen.” (Matt. 18: 18)

Det är Kristus som utövar den makten genom sin Kyrka och de tjänare Kyrkan kallar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar