måndag 29 augusti 2011

Inga ursäkter för att inte gå till kyrkan


Lukas 13:10-17

En sabbat undervisade Jesus i en av synagogorna.  Där fanns en kvinna som hade haft en sjukdomsande i arton år. Hon var krokryggig och kunde inte räta på sig. När Jesus såg henne, kallade han henne till sig och sade till henne: "Kvinna, du är fri från din sjukdom", och så lade han händerna på henne. Genast rätade hon på sig och prisade Gud. Men synagogföreståndaren blev upprörd över att Jesus botade på sabbaten, och han sade till folket: "Sex dagar skall man arbeta. Kom därför och bli botade på dem och inte på sabbaten." Då svarade Herren honom: "Ni hycklare! Löser inte varenda en av er på sabbaten sin oxe eller åsna från krubban och leder bort och vattnar den? Men denna kvinna, en Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton år, borde hon inte få bli löst från sin boja på sabbaten?" Vid de orden skämdes alla hans motståndare, men allt folket jublade över alla underbara gärningar som han utförde.”

I texten är scenen ingen ovanlig scen. Jesus undervisar, som han ofta gjorde, i synagogan på sabbaten. Här utlade han Moses och profeterna.

Folket är samlat, män och kvinnor och synagogföreståndaren finns också där. Plötsligt avbryter Jesus sin undervisning, därför att han får syn på en kvinna som behöver hjälp.

” Där fanns en kvinna som hade haft en sjukdomsande i arton år. Hon var krokryggig och kunde inte räta på sig. När Jesus såg henne, kallade han henne till sig

Det står inte att hon kom dit för att Jesus var där för att hela. Hon fanns där som en av alla åhörare i synagogan. Man samlades där precis som man samlas i kyrkan för att höra Guds Ord och tillbedja Gud. Jesus gör något uppseendeväckande när han avbryter undervisningen för att kalla henne till sig.

Hon var krokryggig och kunde inte räta på sig.”

Det problemet hade hon haft i arton år. Lukas berättar också att hon hade en ” sjukdomsande”.  

Krokig rygg är orsakad antingen av sjukdomen skolios som får ryggen att kröka sig eller genom att man skadar ryggen så att den läker ihop i en krokig ställning. Allt detta orsakade förstås en obegriplig smärta. Sångerskan Monika Zetterling var sängliggande i skolios den sista tiden innan hon dog.

Ändå hade denna kvinna tagit sig till synagogan som en jude gjorde på sabbaten. Jag tänker på hur besvärligt det var för henne att ta sig dit. Bara att ta på sig kläderna och vandra dit var smärtsamt. Och sen får man räkna med alla blickarna från människor som alltid stirrar på de handikappade, de avvikande. Men till synagogan gick hon.

Det finns folk som drar sig för att gå till kyrkan när de har problem med någonting.  Men det är väl då man har anledning att gå till kyrkan, om någonsin.

För den här kvinnan var hennes krämpa inget skäl att stanna hemma. Kan man vara kristen utan att gå till kyrkan eller ens tillhöra en församling? Ja, det är möjligt. Men det är ungefär som att
- vara elev, utan att gå i skolan
- vara en soldat utan att vilja gå med i armén
-spela fotboll, utan lag
-vara ett bi utan bikupa

Till kyrkan går vi för att höra Guds Ord, ta del av altarets sakrament och vara ett stöd för våra syskon i tron. Bibeln känner inga församlingslösa kristna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar