söndag 9 januari 2011

Vi vill se tecken !


Luk. 11:29-36 "Då folk strömmade till, sade Jesus: "Detta släkte är ett ont släkte. Det begär ett tecken, men det skall inte få något annat än Jonas tecken. Ty liksom Jona var ett tecken för folket i Nineve, så skall Människosonen vara det för detta släkte. Drottningen av Söderlandet skall vid domen träda upp mot detta släkte och bli det till dom. Ty hon kom från jordens yttersta gräns för att lyssna till Salomos vishet. Och se, här är mer än Salomo. Män från Nineve skall vid domen träda upp mot detta släkte och bli det till dom. Ty de omvände sig vid Jonas predikan. Och se, här är mer än Jona."


I texten blir Kristus omgiven av fientliga judar. Matteus och Markus berättar att fariséerna började diskutera med honom och ville sätta honom på prov. De ville att han skulle ge dem ett tecken från himlen. Av Lukas skildring ser vi att fariséerna hade en hel folkhop till hjälp som hade omringat honom för att ställa honom till svars.

Behövde de ett tecken? Och varför gav Kristus de inte ett tecken? Är det inte precis samma sak som karismatikerna sysslar med idag: "Vi fixar lite under och tecken så att folk tror", eller rationalisterna: "Ge oss ett bevis på er Gud så att vi tror!".

Gud kantade alltid sina frälsningshistoriska insteg i människans historia med under och tecken. Vi har Israels räddning ur Egypten, vandringen genom öknen, vi har Elias uppgörelse med Baalsprofeterna, Josefs teckentydning, Daniel och hans vänners räddning i Babylon osv. Men gjordes dessa tecken för att skapa tro? Gjorde de det? Var det inte väldigt praktiska gudomliga insteg i mänsklighetens historia för att markera Guds nådesnärvaro hos sitt folk? Förtröstade Israel mer för att Gud försåg de med mat från himlen: manna, varje dag? Nej.

Vi tycker det är väldigt spännande med tecken. Men knyter tecknen i sig själva oss närmare Gud? När Jesus gjorde ett av sina brödunder blev folk så entusiastiska att de reste efter honom för att be honom göra ett till.  Men Jesus bemöter dem:

"Amen, amen säger jag er: Ni söker mig inte därför att ni har sett tecken, utan därför att ni fick äta av bröden och blev mätta." (Joh.6:26)

Tecken på grekiska: semeion har ungefär samma betydelse som i svenskan. Ett tecken visar vidare på en annan verklighet. Tecknen i sig visar på en verklighet som ligger bortom det vi har mitt framför ögonen. 

Bilden är hämtad från http://www.free-pictures-photos.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar