tisdag 25 januari 2011

Tror du på en bok eller en person eller både ock ?

Den svärmiska religionen säger: ”man tror inte på en bok, eller ord, utan på en person.” Det är farligt och förrädiskt snack. Vi tror på Kristus. Men, man kan inte finna Honom utanför Hans Ord. Kristus säger idag, hör på vad han säger till oss!

"Den som därför hör dessa mina ord och handlar efter dem, han liknar en förståndig man som byggde sitt hus på klippan." (Matteus 7: 24)

Ordet kommer till oss och förmår oss att höra det. Allt beror på om vi gör vad Ordet säger oss. Men det betyder inte att vi, efter att ha hört Ordet, att vi kliver fram med vår egen mänskliga förmåga och försöker handla efter den. Så kanske vi gör med mänskliga ord som behagar oss, vi handlar efter dem, eller mot dem, med våra egna krafter. Men när det gäller det gudomliga kan vi inte alls agera med våra egna naturliga krafter. I oss själva, sådana vi är av naturen är vi andligt döda och livlösa, utan förmåga att gensvara på Guds förväntningar. Kristi Ord förändrar vårt livlösa tillstånd, Hans Ord är i sig själva ande och liv säger Skriften, de bär med sig kraften att röra oss och få oss att handla efter dem.

Att handla efter hans ord är alltså inte att ta några beslut att börja att rätta sig efter några yttre bestämmelser, då är vi inne på fariséernas och de skriftlärdes religionsuppfattning, lagträldomen. När vi hör hans ord och handlar efter dem, är när vi förs av dem till att sinnesändring och tro på evangelium. Det är när Ordet blottar oss och visar hurdana vi ser ut invärtes, när Ordet visar att vi har brutit Guds heliga lag och när vi ångrar våra synder, när Ordet visar för våra hjärtan att Kristus burit alla våra synder på korset. Att handla efter hans ord är att ångra sig och tro evangelium, tro orden om full förlåtelse genom Jesus Kristi kors. Detta verk utför Guds helige Ande i våra liv genom evangelium i Ord och sakrament.

Samme Ande frambringar också frukterna av denna tro, nämligen kärlek till Gud och lydnad för Hans ord.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar