söndag 16 januari 2011

Drottningen från Söderlandet


"Drottningen av Söderlandet skall vid domen träda upp mot detta släkte och bli det till dom. Ty hon kom från jordens yttersta gräns för att lyssna till Salomos vishet. Och se, här är mer än Salomo." (Lukas 11:31)

Drottningen av Saba hade färdats hundratals mil, från ett avlägset land, i de umbäranden och de farligheter en sådan resa kunde innebära på den tiden, för att höra den vise Salomo.

Skiften berättar:
"När hon kom inför Salomo, talade hon med honom om allt som låg på hennes hjärta. Och Salomo svarade på alla hennes frågor. Ingenting var dolt för kungen, utan han kunde ge henne svar på allt." (1 Kon.10:3,4)

Kristus berättar att drottningen från Söderlandet kommer att bli judafolket som inte tror till dom. Trodde drottningen av Saba på förbundets  Gud och Messias som frälsar från synden? Om drottningen färdades hundratals mil för att ställa frågor, till den vise kung Salomo, frågade hon då inte om evigheten, om hur man kommer till himlen, om hur man blir frälst, om synden och skulden? Man bör nog snarare fråga varför hon inte skulle göra det? Och Skriften berättar om Salomos svar:

" Salomo svarade på alla hennes frågor. Ingenting var dolt för kungen, utan han kunde ge henne svar på allt." (I Kon. 10:3)

Vi vet att kung David levde i tron på Guds nåd. Det fanns ingen annan frälsningsväg i det gamla förbundet än i nya förbundet. Han ber t.ex.

"Låt dina ögon vara öppna och vända till din tjänares och ditt folk Israels rop om nåd, så att du hör dem, så ofta de ropar till dig." (1Kon.8:52) 

Salomo visade henne templet och offren som ytterst var en skugga av det fullkomliga offret Kristus. Och när hon vill uttrycka sin tacksamhet över den vishet som Salomo meddelade henne så uttrycker hon sig inte allmänt om en diffus allmänreligiös Gud (el, elohim). Hon säger:

"Välsignad vare HERREN (hebreiska Jahve), din Gud, som har funnit sådant behag i dig och satt dig på Israels tron! "   (1 Kon.10:9) Hon använder här själv i det hebreiska namnet på förbundsguden d.v.s. Jahve. Så även om vem Gud är och hur han uppenbarat sig hade alltså Salomo undervisat drottningen av Saba.

En hednisk kvinna ger sig alltså ut på en obegripligt lång resa för att höra Salomo. Vilken kontrast mot judarna som hade Kristus mitt framför sina egna ögon och fick höra Guds egen Son tala. Hon trodde men judarna trodde inte.

Kristus säger:

"hon kom från jordens yttersta gräns för att lyssna till Salomos vishet. Och se, här är mer än Salomo."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar