lördag 22 januari 2011

Utan tanke på lön


Han sade också till den som bjudit honom: "När du bjuder på middag eller kvällsmål, bjud då inte dina vänner eller bröder eller släktingar eller rika grannar. Kanske de bjuder tillbaka, och du får din belöning. Nej, när du skall hålla fest, bjud fattiga och krymplingar, lama och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig något tillbaka." (Lukas 14:12f)

Om vi känner oss besvärad av de här orden, så är det dags att vi blir ännu mer besvärad av det Kristus säger i sin slättpredikan i kapitel 6.

Om ni älskar dem som älskar er, skall ni ha tack för det? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek. Och om ni gör gott mot dem som gör gott mot er, skall ni ha tack för det? Så handlar också syndare… . Nej, älska era fiender, gör gott och ge lån utan att hoppas få igen något. Då skall er lön bli stor, och ni skall vara den Högstes barn, eftersom han är god mot de otacksamma och onda. Var barmhärtiga så som er Fader är barmhärtig. ” (Luk. 6:32, 33, 35, 36) 

Kristus uppmanar värden vid festbjudningen att agera osjälviskt:

när du skall hålla fest, bjud fattiga och krymplingar, lama och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig något tillbaka.”

Känner vi igen det osjälviska sinnelaget som en sådan värd avbildar? Ja, vi hör samma ord i den liknelse som Kristus fortsätter med, efter dagens text. i liknelsen om det stora himmelska gästabudet (Luk. 14: 15ff.) , så säger värden till sina tjänare:

Gå genast ut på gator och gränder i staden, och för hit fattiga och krymplingar, blinda och lama.” (v. 21)

När de som först var bjudna avvisar så vänder sig Gud till dem som inte var bjudna.

Det är bilden av hur du och jag, ser ut. Vi kan inte göra oss förtjänta av en inbjudan till Guds rike. Inför Gud är vi fattiga på goda gärningar, vi kan inte gå lydnadens väg i egen kraft och vi är blinda för Guds godhet.

Hur illa det står till med vår kärlek märker vi när vi ser att vi är sådana som Kristus beskriver, sådana som ger för att få igen, älskar för att bli älskade.

Vi kan glädja oss åt att sådan var inte vår Gud. Han väntade inte med att sända sin enfödde Son tills vi människor förtjänade hans närvaro.

Han bjöd dem som inte kunde bjuda tillbaka, han bjöd inte dem som det kunde vara en heder att bjuda. Han bjöd ju dig och mig.

Inför Gud är vi fattiga syndare. Jesus Kristus har offrats på korset, han har låtit sitt blod rinna, för att vi skulle få komma till himlens fest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar