fredag 28 januari 2011

Sand

Men den som hör dessa mina ord och inte handlar efter dem, han liknar en dåre som byggde sitt hus på sanden.” (Matt 7:26)

Den andre mannen liknas vid en dåre. Han hör visserligen orden. Men handlar inte efter dem. Oavsett hur smart, belevad och intelligent han var i andra delar av det mänskliga livet, när det gäller ekonomi, familjen, politik eller vänner, så blir han en dåre. Efter att ha hört om klippan, så bygger han hela sitt liv, och allt av värde, i denna världen och i det eviga, på sanden.



Kanske många andra hade valt den platsen. Men tänk att bygga hela sitt liv på sand! Med bilden framför sig så förstår man hur lite man kan ursäkta ett sådant beteende. Alla som visste något om husbyggandet kunde nicka med.  Det är inte ens oursäktligt, det är på gränsen till kriminellt.

Sanden, vad är det? Vad är att bygga sitt liv på sand? Man kan enkelt uttrycka det: att bygga på allt annat, utom Kristi egna ord. Alla andra grunder är sand.

Men dessa boplatser har mängder av mäklare och försäljare i den här världen. Och dessa platser är mycket populära.

En sandplats är självrättfärdighetens sand. Det är platsen där man menar att Gud är nöjd med att man gör så gott man kan, att man lyder så mycket man har lust eller orkar. Men man behöver inte total förlåtelse, man behöver inte Jesus alls, man har ju sig själv.

Sedan har vi köttslighetens sand. Njut av livet så länge du kan, gör precis vad som faller dig in, utan att bry dig om konsekvenserna.

Alla dessa hus uppförs oftast när solen lyser så fantastiskt skönt och vinden är loj.

Men förr eller senare prövas hur en människas liv är byggt.

”Regnet öste ner, störtfloden kom och vindarna blåste och slog mot det huset, och det föll samman, och dess fall var stort." (Matt.7: 27)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar