onsdag 19 januari 2011

När lagen stör


Lukas 14: 12-15

Han sade också till den som bjudit honom: "När du bjuder på middag eller kvällsmål, bjud då inte dina vänner eller bröder eller släktingar eller rika grannar. Kanske de bjuder tillbaka, och du får din belöning. Nej, när du skall hålla fest, bjud fattiga och krymplingar, lama och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig något tillbaka. Du skall få din lön vid de rättfärdigas uppståndelse."  En av gästerna som hörde detta sade till honom: "Salig är den som får bli bordsgäst i Guds rike."

Kristus uttalar orden i dagens vid en fest eller ett gästabud på en sabbat hemma hos en av de ledande fariseerna (v. 1). Han har en hel del att säga vid denna måltid. Han gör sin entré vid denna måltid genom att bota en sjuk (v. 2-4). Han frågar om det var tillåtet att bota sjuka på sabbaten (v. 3).

Märk här att när Kristus öppnade sin mun, så talade han alltid så att det träffade människors hjärtan, vare sig de höll med honom eller ej.

Han frågade om de skulle hjälpa upp en oxe som ramlat i brunnen på en sabbat (v.5). Den frågan var lättare för en farisé att svara på. När lagen stod i vägen för egendomen eller eget kött och blod, men när det gällde en främmande människas väl, om han var sjuk och behövde bli botad, så var frågan svårare. Fariseerna gav inget svar. Svaret skulle visa att lagen plötsligt blev väldigt oböjlig, om det gällde en annan människa. Svaret visade att de hade egendomen närmare sitt eget hjärta än medmänniskan. 

Den värsta formen av religion är den som är mer angelägen att skydda sitt eget, framför att låta sig störas av en utsatt medmänniska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar