lördag 16 oktober 2010

Pengarna eller livet!


Nej, Kristus och hans lärjungar hade ett viktigare uppdrag än att lägga sig i jordiska arvstvister. Men frågan blottade något djupare hos mannen. Därför undervisar Kristus honom först med en förmaning och sedan med en liknelse:

”Se till att ni aktar er för allt slags girighet, ty en människas liv består inte i att hon har överflöd på ägodelar."

Det här tycker vi kanske är självklart, men lever vi efter det? Frågar man vem som helst om ägodelar, det materiella och det yttre gör någon lycklig, så svarar de allra flesta nej. Ändå, består mångas liv av en strävan efter att göra sig goda dagar här.

Även om vi vet att det materiella, det yttre, det förgängliga och det världsliga inte kommer att bestå, så lever vi som om vi hade fickor på svepningen.

Komikern Jack Benny skröt om hur snål han var när det gällde pengar. Det var svårt att få låna pengar av honom. Han berättar en historia om när han en kväll gick genom en park. Plötslig kommer en rånare fram ur några buskar, plockar fram en pistol och säger: ”Jag skojar inte. Det är antingen pengarna eller livet.” Jack blir likblek och stirrar på pistolmynningen. Rånaren blir arg och skriker: ”Hörde du inte vad jag sade? Vad väntar du på? För sista gången”, han riktar pistolen mot hans huvud, ”det är pengarna eller livet!” Jack svarar; ”Ja, jag funderar på vad jag ska välja”.

Kristus sade:

Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.” (Matt. 6: 24)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar