söndag 31 oktober 2010

Mycket snack och lite verkstad

Jesus vände sig om och tillrättavisade dem. Och de gick vidare till en annan by. Medan de vandrade vägen fram, sade någon till honom: ’ Jag vill följa dig vart du än går”.

Matteus berättar att mannen var skriftlärd (Matt. 8:19).Han hade alltså gått i rabbinskola och lärt sig de heliga Skrifterna. Många skriftlärde var fariséer och i opposition till Kristus. Men denne man var alltså ett undantag. Hans samröre med Kristus hade lett honom till att hänge sig till Herren själv. Vilket erbjudande!

’Jesus svarade honom: ’Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget att vila huvudet mot.’

Av Kristi svar lär vi oss att mannen var för redo. Hans svar liknar Petrus hängivna erbjudande: ”Herre, med dig är jag beredd att gå både i fängelse och i döden” (Luk. 22:33) Och vi vet alla hur det gick. Tuppen hann gala tre gånger, medan Petrus svek sin Frälsare och Herre.

Mannen är som sådden som föll på stengrunden. Den växte fort men hade ingen rot i sig och kunde inte motstå solen. Han är en idealist och entusiast.

Kristus varken bejakar eller avslår hans erbjudande. Han låter honom smaka på allvaret i sin egen bekännelse. Den prövningen kommer varje kristen att möta förr eller senare. Man kan ibland se allvaret hos medlemmarna i en kristen församling när olika anfäktelser och prövningar drabbar den. Då renar smältdegeln guldet från det som inte är guld. De som förstått att allt handlar om tron på Kristus som kommer till oss genom evangelium i Ord och sakrament, de faller inte ifrån, hur smärtsamt det rent mänskliga än förefaller.

Det är en ljuvlig bekännelse till Kristus. ’Jag vill följa dig vart du än går”. Men som någon sade: ”’would-be-disciples’ could talk the talk, but could’nt walk the walk of discipleship”. Fritt översatt: ”Skulle-vilja-vara-lärjungar kan snacka lärjungaskap, men de kan inte vandra som lärjungar.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar