onsdag 27 oktober 2010

De tog inte emot honom


Han sände budbärare framför sig, och de begav sig iväg och gick in i en samaritisk by för att förbereda hans ankomst. Men folket tog inte emot honom, eftersom han var på väg till Jerusalem

Mellan Gallileen och Judéen låg Samarien. Det var ungefär tre dagars färd att ta sig från Gallileen till Judéen. Man kunde gå runt Samarien, med det blev en väldig omväg genom Gileads vildmark och via Ammon, ungefär som att sig från Stockholm till Uppsala via Norge. De flesta judiska pilgrimer på väg till Jerusalem gick genom Samarien även om det kunde bli en obehaglig väg, eftersom judar och samariter hatade varandra.

Kristus sänder budbärare in i Samarien för att skaffa husrum för natten. ”Men folket tog inte emot honom, eftersom han var på väg till Jerusalem.”

Det var en oerhörd nådeshandling av Kristus att besöka samarierna. Han hade ju själv deklarerat att han under sina jordetid inte var sänd till andra än till de förlorade fåren av Israels hus. Ändå ville han komma också till dem. Varför tog dem inte emot honom? De hade också hört om mannen som botade sjuka, drev ut onda andar och predikade om Guds rike. Men samarierna hade tagit Guds Lag i sina egna händer i en sorts felvänd nationalism. När de inte togs emot av judarna så byggde de sitt eget tempel på berget Gerissim, där de tillber än idag. Men Kristus hade deklarerat genom sina sändebud att han tänkte passera deras helgedom och fortsätta mot Jerusalem, Guds utvalda stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar