onsdag 20 oktober 2010

Hur mycket land behöver en människa?

Kung Salomo säger:

Ty om en människa har arbetat med vishet och kunskap och skicklighet, så måste hon ändå lämna sin del åt någon annan som inte haft någon möda med den. Också detta är förgängligt och ett stort elände. Vad har då människan för all sin möda och sitt hjärtas önskan och allt sitt slit under solen? Ty alla hennes dagar är fyllda av plågor och bekymmer. Inte ens natten ger hennes hjärta ro. Också detta är fåfänglighet.” (Pred. 2:21 - 23)

Leo Tolstoj berättar i novellen ”Hur mycket land behöver en människa?” (1886) om en man som var en rik bonde. En dag fick han ett generöst erbjudande av en mystisk främling. För tusen rubel skulle han få allt land som han kunde gå igenom på en dag. Tidigt nästa morgon gav han sig av utan att säga adjö till fru och barn. I snabbt tempo gick han iväg och hade vid middagstid gått flera kilometer. Han började känna sig trött, men fortsatte att gå. När han såg hur solen sakta börja gå ner framåt eftermiddagen snabbade han på,  för att hinna ytterligare en bit. När solen började närma sig horisonten hade han hemmet inom synhåll, han kippade efter andan och sprang den sista biten, med hjärtat dunkande samlade han alla krafter, och passerade startstrecket - och föll ner - död. Hans tjänare grävde graven som var en meter och åttio centimeter lång. ”Sex fot från huvud till häl var allt han behövde”, avslutar Tolstoj sin novell med titeln: ”Hur mycket land behöver en människa?”

”I natt skall din själ utkrävas av dig” säger Gud till bonden, som bara tänkte på att samla i lador.
 
Hur gör du och jag när Gud kallar tillbaka våra själar? Då finns ingen tid att börja tänka om. Det är vad du och jag ska göra här på jorden, inte himlen.  Inte imorgon, idag.

Skriften säger:

Det heter: I dag, om ni hör hans röst, så förhärda inte era hjärtan.” (Hebr. 3:15) 

Gud vill att vi skall njuta av våra liv, men inte utan honom, utan tillsammans med honom.

Skriften säger:

”Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden.” (Kol. 3:2)

”sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.” (Matt. 6:33)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar