fredag 29 oktober 2010

Åskans söner


När hans lärjungar Jakob och Johannes såg det, sade de: ’Herre, vill du att vi skall kalla ner eld från himlen, som förtär dem?’”

Det var nog inte utan skäl Kristus gav just Johannes och Jakob smeknamnet: ”Åskans söner” (Mark. 3:17). Det var dundrande och impulsiva män. Men också män som skulle få lära sig ödmjukhet och tålamod. Några år senare skulle Johannes var en av de män som Filippus sände bud efter från Jerusalem, för att en stor mängd samarierna skulle få Andens gåva efter att de blivit omvända till Kristus (Apg. 8:14).

Alla känner vi människor som är likgiltiga för evangeliet. Det är väl ganska många i vår omgivning som inte har rum för Kristus. Man har inte något intresse alls för hans budskap. När vi nu vet  hur berättelsen om samarierna slutade, låt oss uppmuntra varandra att tro att Gud kan förändras hjärtan. Gud sänder i nådens tid eld från himlen, men det är inte domens eld för att förinta, det är Andens eld genom evangelium i Ord och sakrament. Det är en eld som lyser upp vägen för människor som gått vilse, det är elden som värmer upp frusna hjärtan med Kristi kärlek, nåd och förlåtelse.

Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom”. (Joh.3:17)

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Du skriver: ” Alla känner vi människor som är likgiltiga för evangeliet. Det är väl ganska många i vår omgivning som inte har rum för Kristus. Man har inte något intresse alls för hans budskap. ”

    Jag vill kommentera.
    [Att skilja åt,] Den historiska Mashiakh (Messias) som det står skrivet om i originalversionen av det som blev redigerat till ”Matteuseusevangeliet” [not 1] var en Ribi [det var hans titel; liknande en rabbin] Yehoshua. Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”. Han och hans efterföljare – de kallades Netzarim - praktiserade direktiven i Torah [”Moseböckerna”] och för att följa honom måste man praktisera direktiven i Torah [not 2]. Netzarim accepterade inte Paulus brev och ”evangelierna”, eftersom dem strider mot Torah [not 1].

    Ribi Yehoshua – Messias - levde och praktiserade direktiven i ”Moseböckerna” med ett uppriktigt hjärta, han dog oskyldig och blev ett offer. På grund av detta kan den perfekta Skaparen ge Sin förlåtelse för de tillkortakommanden (i att hålla direktiven i Torah) hos alla de som gör sitt yttersta i att följa Skaparens direktiv i Torah (i enlighet med vad som står i ”Hesekiel” kapitel 18 (på hebreiska)) i den judiska Bibeln; samt hos dem som har medvetet brutit mot ett direktiv i Torah - t.ex. brutit mot förbudet att äta fläsk - och upphör med sin överträdelse och istället börjar göra sitt bästa att praktisera alla direktiv i Torah icke-selektivt till det bästa av sin förmåga.

    Detta strider mot den kristna frälsningsläran. Ribi Yehoshua var en människa, ingen inkarnerad ”människo-gud”; och han lärde sina efterföljare hur man fick en relation med Fadern, inte med ”Jesus”. Han uppmanade sina efterföljare att be till Fadern, inte till ”Jesus”.

    Jag är intresserad av den historiska människan Ribi Yehoshuas budskap eftersom det var helt i enlighet med Torah, och jag gör mitt bästa att följa hans budskap.

    Att följa Messias undervisning – leder en in i att observera direktiven i Torah – och leder en in i en levande och riktig relation med Fadern, vilket är väldigt meningsfullt!!!

    Noter:
    1: Påstående bevisat på denna länk: Länk
    2: Påståenden bevisade på Netzarims hemsida – se Netzarim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders, du har uppenbarligen kopierat amerikansk judaistisk messianism. Att du inte gjort någon egen research avslöjas genom att du använder anglosaxiska "y" istället för det mer korrekta svenska "j", som är den fonetiska motsvarigheten till de hebreiska/arameiska orden. Nej, Jesus kan inte definieras utifrån amerikansk judaistisk messianism. Jesus är den nya testamentet beskriver honom som. Matteus, Markus, Lukas och Johannes var inte hellenister. Evangelierna skrevs på grekiska, möjligen undantagen Markus. Oavsett hur man uttalade namnen i Jesu samtid tog sig evangelisterna och Paulus sig friheten att kalla Jesus Jesos Christos, eftersom läsarna var grekisktalande. Grekiskan var det stora språket i Romarriket. På samma sätt har vi försvenskat de biblliska namnen, vilken inte alls är konstigt. Inte ens amerikansk judaistisk messianism uttalar namnen som de gjorde på NT:s tid. Få behärskar de hebreiska strupljuden. Ja, Jesus är en historisk person och sann människa, men också sann Gud. Vi ska be till Fadern, men det är inte fel att be till Sonen, precis som Stefanus gjorde när han stenades. Och Thomas tilltalade Jesus: "Min Herre och min Gud".

      Radera