onsdag 20 april 2011

Vi går upp till Jerusalem


Se vi går upp till Jerusalem”.

Jesus hade varit där flera gånger tidigare, men nu är det för sista gången. Han hade tidigare, vid två andra tillfällen, talat om att han skulle dö. Men nu är tiden inne.

"Se, vi går upp till Jerusalem, och Människosonen kommer att överlämnas till översteprästerna och de skriftlärda, som skall döma honom till döden och utlämna honom åt hedningarna. Dessa skall håna honom, spotta på honom och gissla och döda honom. Men efter tre dagar skall han uppstå." (Markus 10: 33, 34)

Han lägger till ytterligare detaljer i vad som ska hända. Han skall inte bara överlämnas till ” översteprästerna och de skriftlärda”, de skall i sin tur överlämna honom till hedningarna, till romarna. ”Dessa skall håna honom, spotta på honom och gissla och döda honom. Men efter tre dagar skall han uppstå."

Gisslet var en piska med nio läderremmar, med bitar av järn, ben och sten fastknutna ungefär med ungefär tre centimeters mellanrum. Den som skulle gisslas bands fast vid en påle som var över tre meter hög och ett rep träddes genom en kopparring längs upp på pålen och ner runt händerna så att man kunde spänna upp armarna och så sträcka ut ryggen. De romerska soldaterna fick inte piska fyrtio gisselslag, därför piskade man ofta trettionio gånger.

Man slog honom i huvudet med en käpp och spottade på honom. Man visste att många såg honom som en kung. Därför klädde man honom i en purpurröd mantel, som kungar brukar ha. Soldaterna ”vred ihop en krona av törne och satte den på hans huvud, och i hans högra hand satte de en käpp. Sedan böjde de knä inför honom och hånade honom och sade: "Leve judarnas konung!"  Man korsfäste honom och dödade honom.

Det var vad som väntade honom. Det var vad Kristus berättade för sina lärjungar, nu innan avfärden till Jerusalem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar