söndag 10 april 2011

Anden övertygar genom Ordet


Det största skälet till att vi skall tro att Gud kan med sin Ande genom Ordet uppenbara evangeliet för människor, är att Anden har uppenbarat detta evangelium för oss, för dig och mig.

Paulus skriver:

Ty för oss har Gud uppenbarat det genom sin Ande.  Anden utforskar allt, också djupen i Gud. Vem vet vad som finns i människan utom människans egen ande? Så vet heller ingen vad som är i Gud utom Guds Ande. Men vi har inte fått världens ande, utan den Ande som är från Gud, för att vi skall veta vad vi har fått av Gud. Detta förkunnar vi också, inte med ord som mänsklig visdom lär utan med ord som Anden lär, när vi återger andliga ting med andliga ord.” (v. 10-13)

Kontentan är ungefär detta: Jag vet inte vad som försiggår i NN:s huvud, jag kan inte telepati. Jag kan titta på NN och gissa att han tänker på vad han ska äta till kvällsmat.  Men det är bara NN själv som vet vad han tänker på.

På samma sätt är det bara Gud som vet vad Gud tänker. Guds Ande är Gud, därför vet Han vad som är Guds plan och vilja. Men sen går aposteln ett steg vidare och säger att Guds barn har fått Guds Ande och att hon därför vet vad hon fått av Gud.

Det är en fantastisk tanke. Eftersom vi har fått Guds Ande så känner vi till en del Guds tankar. Genom evangelium vet vi att Gud älskar oss.

Men vi ser här också hur nära Anden är knuten till sitt Ord. Aposteln säger: ” vi har inte fått världens ande, utan den Ande som är från Gud, för att vi skall veta vad vi har fått av Gud. Detta förkunnar vi också, inte med ord som mänsklig visdom lär utan med ord som Anden lär, när vi återger andliga ting med andliga ord.

Det finns människor som försöker ställa Ordet och Anden mot varandra och menar att det är oandligt att tala om Guds Ord. Men här lär oss aposteln att Ordet och Anden hör samman. Aposteln förkunnar vad Anden lär med Ord, det är inte vanliga ord, utan med ord som Anden lär återger andliga ting. Så Anden är inte en mystisk ordlös substans som flyter in och ur människan. Anden lär aposteln och aposteln förkunnar Ord som Anden lär, andliga ord, Guds Ord.

För att Anden skall lära oss mer och göra vår tro på Kristus starkare, låt oss hålla oss när Hans Ord, lyssna till det, begrunda det, lära av det och förtrösta på det. Och låt oss tillsammans ge Anden röst genom evangelium, så att han får dra människor till Kristus och där, hos honom, ge den vishet som inget öra hört och inget öga sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar