måndag 11 april 2011

Älskar, älskar inte....

Matt. 5: 43 - 48

Ni har hört att det är sagt: Du skall älska din nästa och hata din ovän. Jag säger er: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er. Då är ni er himmelske Faders barn. Han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.  Ty om ni älskar dem som älskar er, vilken lön får ni för det? Gör inte publikaner det också? Och om ni hälsar endast på era bröder, vad gör ni för märkvärdigt med det? Gör inte hedningar det också? Var alltså fullkomliga, såsom er Fader i himlen är fullkomlig.”

Älskar, älskar inte, älskar, älskar inte”. Visst minns vi när man som barn tog en blomma och tog bort bladen för att avgöra om det sista bladet sade att man kanske hade chans på någon man var förtjust i.

Älskar inte. Ja, när det gäller förälskelse, så kanske man inser att det är någon man älskar och någon man inte älskar. Men hur är det med den kristna kärleken? Kan det bli för en kristen att han ser ut över en skara människor, och tänker: ”älskar, älskar inte, älskar, älskar inte.”

Så, var det i alla med fariseerna på Jesu tid. De sade att man inte behövde älska alla. Din nästa, var enligt den judiske rabbinen Maimonides, andra judar. Om en jude ramlade i vattnet, så skulle man hjälpa honom upp, men om en hedning ramlade i vattnet behövde man inte göra det. Han är ju inte din nästa, menade Maimonides.

Du skall älska din nästa och hata din ovän.”, ungefär så är det formulerat i de esseiska judarnas skrifter som man hittade bland dödahavsrullarna. Men så står det inte Bibeln. Ingenstans står det att man skall älska sin nästa, men hata sin ovän i Bibeln.

Kristus säger idag:

Ni har hört att det är sagt: Du skall älska din nästa och hata din ovän.”

Ja, så sade folk förmodligen, och så undervisade fariseerna. Så tänker vi helt naturligt. Så tänker de flesta människor. Vi kan bara ta begreppet ”älskvärd”. Vad menas med ordet älskvärd? Jo, det betyder att någon eller något kan vara så förtjusande att man bara måste älska denne eller detta.

Idag förklarar Kristus att den kristna kärleken är större.

Jag säger er: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar