tisdag 5 april 2011

Ett mysterium

"Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom." (1 Kor 2:9)

Och för att det är så obegripligt Guds evangelium så måste denna världens visa förklara varför de kristna ändå väljer att tro det. Karl Marx sade att religionen var ett opium för folket, överklassens vapen för att göra massorna underdånig de styrande och för Sigmund Freud är Gud en projektion av barnets fadersbild. Paulus säger att budskapet om korset är en stötesten för judarna och en dårskap för hedningarna.

Så måste det vara förklarar Paulus, beviset för att de aldrig förstod, utan alltid stod främmande för evangeliet, är att de dödade Jesus: ”Denna vishet har ingen av den här världens härskare känt - om de hade känt den, skulle de inte ha korsfäst härlighetens Herre”.

Det finns en yttre anstöt i evangeliet. Kristi död visar på vår hopplöshet och vår synd. Om vi inte vore syndare, om vi kunde göra något för att frälsa oss själva, hade Jesus inte behövt dö.  Därför vill den moderna människan inte ha en korsfäst Gud. Man vill hjälpa sig själv, man är stolt och vill inte att allt skall bero på Guds nåd. Något måste vi väl ändå göra för att bli frälsta.

Men Guds evangelium säger: ” av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig.” (Ef. 2:8, 9)

Men att vi har så svårt att förstå beror inte bara på anstöten, utan också just av att detta att det är fördolt, det är andligt, det är ett himmelskt överjordiskt budskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar