måndag 4 april 2011

Varför det är så svårt att tro


Varför är det så att vissa liksom inte förstår och tror?  Det finns svar på den frågan i Bibeln.

Visst kan det finnas pedagogiska problem ibland när människor inte förstår. Visst kan vissa icke-troende lägga ihop ett och ett och beskriva det kristna budskapet hyfsat likt som Guds barn beskriver det.

Man blir som det är med med blinda barn, som med känseln kan lägga ihop alla pusselbitarna, men ändå inte tala om vad bilden föreställer.

Skriften svarar varför evangeliet som är så enkelt, ändå inte förstås och omfattas av mycket visa människor.

I det första kapitlet av 1:a Korintierbrevet har Guds apostel Paulus förklarat att evangeliet är en dårskap. Men det är inte en dårskap rent objektivt. Det är en dårskap i människors ögon. Egentligen är det Guds vishet, som är visare än allt vad människor kan tänka ut.

Detta tema utvecklas i 1:a Korintierbrevet:

Vishet förkunna vi … bland de fullkomliga, en vishet som inte tillhör den här världen eller den här världens härskare, som går mot sin undergång. Nej, vi förkunnar Guds hemliga vishet, den vishet som är fördold och som Gud från evighet har bestämt att bli till härlighet för oss.”(1 Kor 2:6, 7)

Den vishet som världens människor talar om är en vishet som man med sina naturliga sinnen kan räkna ut, det är matematik och logik, det är också vishet som kan mätas och studeras. Men evangeliet har inte de egenskaperna.  Evangeliets vishet tillhör, säger aposteln, inte den här världen. Det är fördolt för världens människor, gömt, beslöjat.

vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana”(1 Kor 2:9)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar