tisdag 25 februari 2014

Varför Jesus berättar även när lärjungarna inte förstod



Jesus tog de tolv åt sidan och sade till dem: "Se, vi går upp till Jerusalem, och allt som genom profeterna är skrivet om Människosonen skall gå i uppfyllelse. Ty han kommer att utlämnas åt hedningarna. De skall håna och skymfa honom, spotta på honom, gissla honom och döda honom, och på tredje dagen skall han uppstå. Det var fördolt för dem, så att de inte fattade vad han menade.” (Lukas 18:31-43)

Om de inte förstod det, om det var oklart för dem, och de inte alls trodde att han skulle dö, varför frågar de inte? Varför ifrågasätter lärjungarna inte hans ord? Det var ju inte ord de ville höra. Det passade inte deras nuvarande föreställningsvärld, som handlade om att hans rike var ett härlighetsrike.

Markus berättar att Jakob och Johannes precis innan hade begärt de två främsta platserna intill hans konungsliga tron (Mark 10:35-40).

Men de visste att det inte var lönt att ifrågasätta hans ord. Kristus hade redan kraftigt förmanat Petrus när han ifrågasatte hans ord om död och lidande (Matt. 16: 21-23).

Kanske tittade de förvånat på varandra inför hans starka ord,
men hade lärt sin läxa att inte ifrågasätta hans ord. Texten säger bara:

”Lärjungarna förstod ingenting av detta. Det var fördolt för dem, så att de inte fattade vad han menade.”

Så, om de inte förstod, och han visste att de inte skulle förstå, varför berättar han det? Det var ju inte menat så att de skulle känna en lättnad när saker och ting började ske. Orden uttalades tydligt och med stort allvar, så att hans ord vilade som en kraftig understrykning av de obegripliga händelser som sedan inträffade. Då skulle de efteråt minnas att han redan hade sagt allt detta, att det skulle ske. Då skulle de förstå att inget av det som skedde inträffade utanför hans allvetande och allmakt, utan med hans goda minne. De skulle förstå att han vandrade de sista stegen mot Jerusalem, inte motvilligt, utan frivilligt.

Se, Kristus Guds Lamm, vår älskade Frälsare, går frivilligt till korset, för att dö för våra synder, ja för hela världens synder, till och med sina bödlars synder. Så stor är Guds kärlek till oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar