onsdag 19 februari 2014

Bed skördens Herre om arbetare till skörden



Kristus sade: ”Skörden är stor”

Om vi nu ändå ser på människor som en skörd, kan vi ändå se ett problem. Kristus såg också ett problem. Han konstaterar att det är ett det finns ett problem här. Vad för problem brukar vi se?

Vi brukar prata om kulturella problem, att svenskarna är så sekulariserade, att de inte förstår det religiösa språket, att de inte går till kyrkan, att de inte kommer till oss, att materialismen förkväver deras intressen för det andliga, att vi säkert kommer att stöta på motstånd.

Kristus pratar inte om sådana saker. Det är inte det han ser som ett problem. Han säger:

”Skörden är stor, men arbetarna är få.”

Kristus ser inte problemen hos skörden. Han ser problemen hos skördearbetarna. Det är oss det är fel på. Vi är för få.

Han visste hur stort arbetsfältet var. Två verser innan dagens text berättas att ”Jesus gick omkring i alla städer och byar, och han undervisade i deras synagogor och predikade evangeliet om riket” (Matt. 9: 35) Enligt historikerna Josefus fanns 204 byar och städer i Galiléen.

Så vad ska man göra när man ser att det finns en stor skörd, och få arbetare.

Kristus svarar:

Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd.”

Märk här hur han inte släpper allvaret med en skörd. Man kan inte säga: Det är en skörd, men det finns för få arbetare. Det blir nog ingen skörd. Nej, om vi verkligen ser skörden som en skörd, så måste vi ju be att Gud skickar arbetare.

Vi ska inte klaga på att det är få kristna. Vi ska be att Gud sänder arbetare till sin skörd. Gud agerar, men Gud agerar genom de troendes böner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar