fredag 14 februari 2014

Lön för mödan?




"Då tog Petrus till orda: "Se, vi har lämnat allt och följt dig. Vad skall vi få för det?" Jesus sade till dem: "Amen säger jag er: Vid pånyttfödelsen, när Människosonen sätter sig på sin härlighets tron, då skall också ni som har följt mig sitta på tolv troner och döma Israels tolv stammar. Och var och en som för mitt namns skull har lämnat hus eller bröder eller systrar eller far eller mor eller barn eller åkrar, han kommer att få hundrafalt igen och skall ärva evigt liv. Men många som är de första skall bli de sista, och många som är de sista skall bli de första." (Matt.19:27-30)

Kristus hade samtalat med den rike ynglingen som trodde att han hade uppfyllt alla lagens bud, och Kristus hade förklarat för lärjungarna att det är omöjligt för människor att komma in i Guds rike genom sin lydnad. "För människor är det omöjligt" säger han, "men för Gud är alting möjligt". För Gud blev det möjligt att ta in människor i sitt rike, därför att Kristus Guds Son trädde in i världen för att i vårt ställe vara lydig under lagen, för att i vårt ställe bära synden och skulden och för att i vårt ställe ta straffet för hela mänsklighetens synd på korset.


Därför att Kristus förtjänat himlen, genom sin förtjänst, genom sina prestationer, så kan Gud förklara dig och mig rättfärdiga. Vi får tro oss vara förlåtna och renade, därför att Kristus gått  i vårt ställe och öppnat himlens dörr för oss. Tack vare Kristus kan Gud ge oss himlen av oförskylld nåd.

Kristus hade ställt den rike ynglingens laglydnad under prövning genom att säga:

"Vill du vara fullkomlig, gå och sälj vad du äger och ge åt de fattiga. Då skall du få en skatt i himlen." (Matt.19:21)

Men där tog hans inbillade laglydnad slut.

Petrus ställer idag frågan till Kristus:

"Se, vi har lämnat allt och följt dig. Vad skall vi få för det?" (v.27)

Han tänkte på Kristi uppmaning till den rike ynglingen: "Gå bort och sälja allt ,se på oss, vi har gjort som du sade, vad får vi för lön. för det?"

Hela svaret finns inte i dagens text. Svaret på Petrus fråga finns dels i dagens text och dels i de 16 första verserna i kapitel 20.

1) Svaret är som vi ska se i dagens text: Gud belönar helt sant de goda gärningar en troende utför 2) Svaret är som vi såg i
Matt.20:1-16 det eviga livet och himmelriket får vi inte som en lön, utan som en fri gåva.

Det finns alltså två fel som man kan begå när man talar om nåd och lön. Det ena är om man säger att Gud aldrig belönar goda gärningar, det andra är när man säger att vi kan göra oss förtjänta av frälsningen genom våra goda gärningar. Evangelietexten för Septuagesima Matt.20:1-16 lär oss att frälsningen är av nåd allena utan gärningar, Matt.19:27-30 lär oss att den som  är frälst av nåd allena också lever i en lydnad, trohet och kärlek som Gud belönar, både här i tiden och i evigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar