torsdag 13 februari 2014

Lika lön för lika arbete?



"Då tog Petrus till orda: "Se, vi har lämnat allt och följt dig. Vad skall vi få för det?" Jesus sade till dem: "Amen säger jag er: Vid pånyttfödelsen, när Människosonen sätter sig på sin härlighets tron, då skall också ni som har följt mig sitta på tolv troner och döma Israels tolv stammar. Och var och en som för mitt namns skull har lämnat hus eller bröder eller systrar eller far eller mor eller barn eller åkrar, han kommer att få hundrafalt igen och skall ärva evigt liv. Men många som är de första skall bli de sista, och många som är de sista skall bli de första."  (Matt.19:27-30)




"Lika lön för lika arbete", så lyder en av den politiska debattens slagord. Det verkar som lönetanken finns inbyggd i
människan. Har man utfört ett jobb, så ska man givetvis ha betalt för det slit man lagt ner. Det är ju något naturligt, och det är också rättfärdigt. "Arbetaren är värd sin lön", det låter som ett slagord från LO eller arbetarrörelsen, men det står faktiskt i Bibeln (1Tim.5:18).



Eftersom detta med lön och förtjänst är så naturligt för människan så är det lätt att vi för med oss det in i religionen. Himlen blir lönen för ett slitsamt, lydigt och gudfruktigt liv här på jorden. Men Bibeln ger oss ett annat perspektiv:



"Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det,  inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig." (Ef.2:8,9)



Himlen får vi människor alltså inte för att vi förtjänat den, utan som en fri gåva, en skänk från Gud. Evangelieboken 1937 har över söndagen Septuagesima satt rubriken: "Guds oförskyllda nåd". Evangelietexten visar också hur långt Guds kärlek och nåd är från vårt löne- och förtjänsttänkande. Guds rike, förlåtelsen och rättfärdigheten inför Gud delas inte ut efter kvalifikationer, efter trohet eller förtjänst, utan delas ut helt gratis till den ovärdige, till den som inte gjort sig förtjänt.

 Kristus målar i evangelietexten bilden av hur motsatt det går till i Guds rike, jämfört med hur det går till i den här världen. Den som jobbat en timma och den som slitit hela dagen i solhettan får, i liknelsen, samma lön. I Guds rike kommer alltså inte det eviga livet som en lön efter förtjänst, utan ges till den ovärdige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar