lördag 15 februari 2014

Det ni gjort för Jesu namn



"Jesus sade till dem: "Amen säger jag er: Vid pånyttfödelsen, när Människosonen sätter sig på sin härlighets tron, då skall också ni som har följt mig sitta på tolv troner och döma Israels tolv stammar." (Matt. 19: 28)

Kristus förmanar inte Petrus, utan tar hans fråga på allvar. Det blir ett långt svar, men han ger Petrus rätt på en punkt, det blir en nådelön i himlen, för dem som uppoffrar sig för honom. Han har inte bara utvalt de tolv att dela hans villkor under lidandet, utan också för att dela hans härlighet, då när världen pånyttföds, då världen renas, på den tid då det skall bli nya himlar och en ny jord.

Det var ingen tillfällighet att Kristus valde ut just tolv apostlar. De tolv stod som representanter för fullheten i det nya Israel, som Kristus innebar. Han talar om den yttersta dagen och om den äreställning eller härlighet som apostlarna ställs in under i himmelriket.

"ni som har följt mig" säger Kristus.

Men inte bara apostlarna belönas för trohet och lydnad inför Gud. Kristus säger:

"var och en som för mitt namns skull har lämnat hus eller bröder eller systrar eller far eller mor eller barn eller åkrar, han kommer att få hundrafalt igen och skall ärva evigt liv. " (Matt 19:.29)

Kristus säger: "för mitt namns skull", och det är viktigt. Det är alltså inte fråga om människor i allmänhet, om icke-kristna religiösa och ateister eller agnostiker. Det är fråga om människor som uppoffrat sig för Kristi namns skull; då har man lärt känna Kristi namn, d.v.s. Kristus själv, till frälsning. Den som känner Kristi namn, han vet att han inte kan lyfta ett finger ens för att förtjäna rättfärdigheten inför Gud. Han vet att han är ovärdig, men att han för Kristi försonings skull är frikänd och förlåten.

Den människa som lider därför att han är en kristen, den människa som uppoffrar sig för att han hör Kristus till, eller den som så bara ger en bägare vatten till Jesu Kristi tjänare, för det kristna namnet, den människan kommer inte att gå miste om sin lön.

Kristus säger idag:

"han skall få hundrafalt igen".

Markus återger Kristi ord:

"Ingen lämnar hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar för min och evangeliets skull utan att få hundrafalt igen. Här i världen får de hus, bröder, systrar, mödrar, barn och åkrar, mitt under förföljelser, och i den kommande tidsåldern evigt liv. " (Mark.10:29,30)

Lukas skriver:

"För Guds rikes skull" (Luk.18:29)

Det är ingen framgångsteologi som lärs ut här. Kristna skall stå upp för sin tro på Kristus även om världens barn dödar våra föräldrar, syskon, makar eller makor, även om de bränner ner våra hus eller åkrar. De har de gjort i alla tider, det gör de fortfarande i stora delar av världen och det kan de få för sig att göra också här i Sverige. Men Kristus visar här att Gud mitt i allt detta lidande finns med oss och är vid vår sida.

Om han inte belönar oss här i tiden för att vi älskade Herren Kristus över allt det jordiska, så kommer han att belöna oss i evigheten. Här får vi ett fantastiskt perspektiv på vad jordiska ägodelar egentligen betyder. Vi värderar Kristus högre än allt som vi tror att vi äger och har här nere. Allt som vi har här nere är begränsat och timligt, men tron på Kristus bär genom allt och är ett evigt och fast hopp - och han ser på vad vi offrar för hans skull och belönar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar