lördag 22 februari 2014

Skördens arbetare är en brokig skara

 ”Detta är namnen på de tolv apostlarna: först Simon, som kallas Petrus, och hans bror Andreas, vidare Jakob, Sebedeus son, och hans bror Johannes, Filippus och Bartolomeus, Thomas och Matteus, publikanen, Jakob, Alfeus son, och Taddeus,  Simon ivraren och Judas Iskariot, han som skulle förråda honom. Dessa tolv sände Jesus ut.” (Matteus 9)

Här är Jesu förtrupp. Det är Petrus som förnekade Jesus, och var så impulsiv att han högg av örat på översteprästens tjänare (26: 51), det är hans broder Andreas som gjort sig mest känd för att han förde människor till Jesus, det är bröderna Jakob och Johannes som mest av alla strävade efter makt i lärjungaskaran. Båda var enkla fiskare och Johannes var den som man tror var ganska ung och som

flydde utan sin mantel från soldaterna i Getsemane. Filippus som hade lite svårt att förstå att Jesus var Guds son. Thomas som tvivlade fanns också där, liksom Matteus som varit en föraktad publikan eller tullindrivare, Simon ivraren eller med ett annat ord seloten, som troligen innan han blev lärjunge hört till en rörelse av politiska lönnmördare, samt sist men inte minst Judas. Ja, Judas var en av dem som fanns med i den första förtruppen av förkunnare. Det är inget omöjligt att det finns en Judas i grupper av troende. Men han får finnas där, och ingen ifrågasätter en Judas, så länge han avlägger en kristen bekännelse i ord och handling. Ja, vi vet faktisk inte om Judas var en kristen innan, som det står, satan for in i honom (Luk. 22: 3). Tron är osynlig och alla dem som bekänner den kristna tron i ord och handling måste vi betrakta som kristna, tills ord och handling visar något annat, i tiden, eller på den yttersta dagen.

Tänk en sådan brokig skara. Vi är också en brokig skara, vi har alla olika bakgrund, olika personlighet, olika intressen, olika jobb, olika temperament, olika sinnelag, men till denna lilla skara har Gud gett samma uppdrag. Bed, gå ut och sprid evangelium.

Jesus sade till sina lärjungar:

”där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar