måndag 24 februari 2014

Jesu väg



Jesus tog de tolv åt sidan och sade till dem: "Se, vi går upp till Jerusalem, och allt som genom profeterna är skrivet om Människosonen skall gå i uppfyllelse. Ty han kommer att utlämnas åt hedningarna. De skall håna och skymfa honom, spotta på honom, gissla honom och döda honom, och på tredje dagen skall han uppstå. Det var fördolt för dem, så att de inte fattade vad han menade.” (Lukas 18:31-43) 

Vår Frälsare Kristus tar sina lärjungar åt sidan, avskiljer dem från folkmassorna, för att tala med dem om mysterier. Han ska lida, dö och uppstå. Men lärjungarna förstod ingenting av detta.

 Det är ännu inget de förstår. Men han vill ändå tala med dem om detta. Det är en fin bild av kyrkan och församlingen. Kyrkan är inte hela folket, det är Jesu lärjungar, det är dem han tar åt sidan och lär. Det är inte säkert de förstår allting, inte just nu i alla fall, men det är de människor som följer Kristus och lyssnar på honom. Församlingen är en skara lärjungar.

Han säger till de sina:

vi går upp till Jerusalem, och allt som genom profeterna är skrivet om Människosonen skall gå i uppfyllelse.”

Han hade varit på den vägen, ända sedan han föddes, ja innan världen skapades var han utsedd till uppdraget att gå till Jerusalem, som det står om honom som ”Lammet som är slaktat från världens grundläggning.” (Uppb. 13: 8) Den vägen, hans uppdrag, hans person, hans kallelse beskrevs i över 300 profetior i gamla testamentet, flera hundra år i förväg. Allt ska gå i uppfyllelse nu, säger han.

Han säger sju saker om sitt uppdrag. Människosonen skall överlämnas åt hedningarna. De ska håna och skymfa honom, de ska spotta på honom, gissla honom, han ska dömas till döden genom korsfästelse, och han ska uppstå på tredje dagen.

Detta är 7: e gången han förutsäger sitt kommande lidande (5:35,9:22, 43-45, 12:50, 13:32f, 17:25).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar