torsdag 15 augusti 2013

Guds Ord är botemedlet mot falsk lära



Paulus brev till församlingen i Kolosse är inte skrivet till en enskild person, utan till en hel församling. Han skriver alltså till en samling människor som blev bekymrade av människor, inom och utom församlingen, som förvanskade sanningen, som kom med nya läror och ledde människor vilse. I Kolosse ser vi de första spåren av gnosticismen. Men Paulus har ett råd, ett botemedel och en kur mot den falska läran, han skriver:

”Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och
sjung med tacksamhet Guds lov i era hjärtan.” (Kol 3: 16)


Så vad gör man när den falska läran dyker upp? Stickar med svansen mellan benen? Nej, man låter Kristi ord bo hos oss med all vishet, man undervisar och förmanar varandra. Kristi Ord, det är den heliga Skrift det är Bibeln. Och den är en nyttig medicin.
Paulus säger på ett annat ställe:

Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet, för att gudsmänniskan skall bli fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.” (2 Tim 3: 16-17)

2 kommentarer: