söndag 24 juli 2011

Är kärleksfull lika med snäll?


Mina älskade”, inleder den åldrade aposteln Johannes sitt första brev.  Han tilltalar också brevets mottagare ”mina barn” och ”mina älskade barn”.  Sådan var han, Johannes, som fått namnet ”kärlekens apostel”.

Kärlek är det ju populärt att tala om idag. Men vi ska veta att den kristna kärleken inte är synonym med världens uttunnade begrepp ”kärlek” som man sprider omkring sig, ofta utan att mena något med det. Kärlek är för dem, världens människor, oftast bara en skön känsla. Men kärleken i Bibeln är väldigt praktisk och dessutom sann. ”[kärleken] har sin glädje i sanningen” säger aposteln Paulus i sitt lov till kärleken (1 Kor.13:6).

Kärleken i Bibeln är inte synonym med vårt svenska ord ”snällhet”. Det är inte säkert man är kärleksfull i biblisk mening för att man är snäll eller liberal. En person som gör allt du vill och låter dig få vad du vill, kanske uppfattas som snäll, men är han kärleksfull? En förälder som ger barnet så mycket godis det vill ha och låter det få vara uppe hur länge det vill på kvällarna, kanske uppfattas som snäll av andra barn. Men så särskilt kärleksfullt är det inte, efter alla tandläkarebesök och när man märker att barnet blir trött i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar