söndag 3 juli 2011

Hopp för oss hopplösa människor

Det är inget svårt att lyda yttre principer. Det svåra är att älska Gud och medmänniskan med sina hjärtan, i ord, tankar och gärningar.

Vad beror det på?

Kristus svarar idag:

Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren."  (Markus 7:21 - 23)

Det är alltså inte så att människan är innerst inne god. Människan är född syndig. Vi har alla orena hjärtan. Även när vi gör så gott vi kan så har vi ofta själviska motiv, även när vi försöker tjäna Gud, så gör vi det så enkelt som möjligt för oss själva.

Så, hur ska en människa kunna bli rättfärdig inför Gud. Hur ska man kunna bli frälst när man inte kan bli frälst genom att bara lägga ifrån sig onda handlingar?

Svaret är att vi inte blir frälsta genom vad vi gör eller hur vi är.

ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd.” (Rom. 3: 20)

Människan blir frälst genom att Gud Son låter sig födas genom jungfrun Maria.

Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen, för att han skulle friköpa dem som stod under lagen, så att vi skulle få söners rätt.” (Gal. 4: 4 - 5)

Vi är alla skyldiga för de fel vi gör mot Gud och vår medmänniska i ord, tankar och gärningar, och vi förtjänar att straffas för de fel vi gör, men Skriften lär:

Kristus ”var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom.” (Jes. 53: 5, 6)

Vi får tro att våra synder är förlåtna för att Jesus tog våra synder med sig upp på korset. De är av hans nåd, det är som en fri gåva från Gud vi för tro att vi är förlåtna, förklarade rättfärdiga, att vi är heliga i hans ögon. Det har inte med våra handlingar att göra, eller vårt hjärta, utan grundas helt och hållet i Guds kärlek till syndare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar